Jaro 1954. Zlevnit jídlo, uspořádat volby, svolat sjezd

12. duben 2024

Před osmdesáti lety žilo Československo třemi událostmi, které spolu jen zdánlivě nesouvisely: dubnovým snížením cen mnoha druhů zboží, květnovými volbami do národních výborů a nakonec X. sjezdem Komunistické strany Československa. Jak se to odrazilo v rozhlasovém vysílání?

Dobové rozhlasové zpravodajství z jara 1954 se prakticky nedochovalo a jsme tak odkázáni pouze na projevy „stranických a státních“ představitelů, které se naopak archivovaly téměř povinně.

Čtěte také

V dubnu 1954 došlo k výraznému snížení cen různých druhů zboží. Zlevňování bylo provázeno mohutnou kampaní v novinách, které několik dní zveřejňovaly tabulky, v nichž porovnávaly staré – vyšší – a nové, nižší ceny.

Není bez zajímavosti, že snížení cen přišlo necelý rok po měnové reformě, která do značné míry „ožebračila“ nemalou část obyvatel Československa. Neopakovatelným způsobem přiblížil masivní zlevňovací akci v rozhlasu neúnavný komentátor veškerého dění, akademik Zdeněk Nejedlý.

Řídit každou oblast života

Volby z května 1954 byly volbami do takzvaných národních výborů, dnes bychom řekli volby komunální. Jejich obšírné komentování je asi zbytečné, stačí říci, že kandidátka byla v každém volebním obvodu jediná a hlasovali pro ni téměř všichni.

Čtěte také

Oč méně to byly skutečné volby, o to „radostnější“ byly po vyhlášení výsledků propagandistické články v novinách a komentáře v rozhlasovém vysílání. Jako by komunističtí režiséři voleb sami uvěřili pohádce, kterou tak pěkně zrežírovali.

Atmosféru jara 1954 v dobovém rozhlasovém vysílání dokreslují přímé přenosy nebo záznamy ze soudních procesů – mimo jiné z procesu proti Gustávu Husákovi a takzvaným slovenským buržoazním nacionalistům –, projevy z udílení státních vyznamenání nebo projevy prezidenta Antonína Zápotockého při různých příležitostech.

Projevy jen zdánlivě fádní, protože druhý dělnický prezident se občas neudržel a vedl před veřejností nepřipravené, spatra pronášené projevy.

Čtěte také

Červen 1954 byl v rozhlasu ve znamení X. sjezdu Komunistické strany Československa. Hlavní, několikahodinový referát přednesl šéf KSČ Antonín Novotný. Jen ukázky z něj by zabraly samostatný pořad.

Byly jednak důkazem toho, že vedení KSČ bylo skutečně detailně informováno o žalostné situaci československé ekonomiky, o nedostatcích v zásobování obchodů nebo o neuvěřitelném lajdáctví a šlendriánu v podnicích všech typů – a současně důkazem, že KSČ se opravdu – a marně – snažila řídit každou oblast života v Československu.

autor: David Hertl
Spustit audio