Jánošíkův dukát

17. srpen 2009

Od 7. do 9. srpna 2009 se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm konal 11. ročník mezinárodního folklorního festivalu Jánošíkův dukát. Sjeli se milovníci slovenského lidového tance, zpěvu a hudby z Česka, pochopitelně ze Slovenska, ale i mnoha dalších zemí.

Slovenskému folkloru se dnes věnuje v České republice řada lidových souborů. Jejich členy zdaleka nejsou jen Slováci. Popularitu si temperamentní folklor získal také u českého publika. Posláním festivalu je rozvíjet pozitivní vztah, hlavně mladých lidí, k tradiční slovenské lidové kultuře, vytvořit prostor pro výměnu kontaktů a zkušeností mezi folklorními soubory. Na festivalu dostávají prostor i další národnostní menšiny žijící v České republice. Součástí festivalu je také prezentace lidových řemesel a ukázky gastronomických specialit.

Na letošním ročníku festivalu se představilo dvacet souborů, převážně z České republiky, které se věnují jevištnímu zpracování slovenských tanců, písní a melodií. Jako hosté vystoupily soubory ze Slovenska, ale také krajanské lidové kolektivy z Rumunska, Maďarska a Srbska. Znělka v podobě zvuků trombitů, dlouhých horských trubek, zvala diváky ke sledování pořadů na třech scénách, kde se střídaly dětské folklorní soubory s dospělými.

Dětský folklorní soubor Klnka

Některé soubory se snaží o věrné zachovaní tradic. Jiné folklor rozvíjejí, hledají nové způsoby, jak představit lidovou kulturu. Proto bylo možné na festivalu zhlédnout např. řadu zpracování tance s názvem "flaškový". Jedná se o dívčí či ženský tanec kolem láhve s kořalkou. Při odvážných výskocích a přeskocích nesmí dojít k převrhnutí nádoby. Zatímco folklórní soubor Púčik z Brna tančí kolem skla, dívky ze souboru Klnka z Bratislavy si ozdobily mašlemi PET lahve. Púčik je však kreativní v oblasti nahrazení nedostatku tanečníků v lidovém tanci. Jako náhradníci posloužili strašáci do zelí. Soubor Stavbárik ze Žiliny vnesl do tance historická prkénka používaná k praní prádla. Velmi zajímavé je sledování slovenských krajanských souborů. Do písní, tanců i krojového vybavení se vloudily prvky z nového domova. V jedné známé slovenské písni se zpívá jako o léku o javorovém listu, soubor Sálašan z Rumunska ovšem považuje za všelék citrónový lístek. Některé slovenské krajanské organizace zastřešují kromě folklorního souboru i další aktivity podporující slovenskou kulturu. Soubor Detvan ze Srbska představil i práci tamních vyšívaček nebo umění divadelního spolku. Národnostní menšiny žijící v České republice na festivalu reprezentovaly soubory Pirin (bulharský folklor), Antigona (starořecké lidové projevy) a soubor Čercheňa (maďarsko-olašský folklor).

Folklorní soubor Váh

Tradiční součástí festivalu je Mistrovství Valašského království ve stloukání másla. Jedná se o soutěž dvoučlenných ženských družstev. Každá dvojice je zástupcem jedné země. Letos se zúčastnilo pět týmů a zvítězilo slovenské družstvo výkonem 3 190 gramů másla. V dalším žertovném zápolení se utkali Jánošíci s družinami z Čech, Moravy, Slezska, ale i ze světa.

Již teď je jasné, že za rok se bude konat 12. ročník festivalu Janošíkův dukát, neboť tato akce je vrcholem projektu Návrat ke karpatským kulturním tradicím - obnova kulturních tradic v česko-slovenském pohraničí, podporovaném Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Folklorní soubor Púčik

V průběhu srpna se ve Valašském muzeu v přírodě koná řada tematických akcí. V sobotu 22. srpna se v Rožnově setkají lesníci a dřevaři a předvedou tradiční zpracování dřeva. Neděle 23. srpna je věnována malíři Janu Kobzáňovi. Ve znamení ukázek řemesel bude sobota a neděle, 29. a 30. srpna, kdy bude zároveň dán prostor i zástupcům frenštátského festivalu v pořadu Z druhé strany Radhoště.

autor: Alexandra Dekanová
Spustit audio

Více z pořadu