Jan Pokorný: Burky

29. leden 2010

Debata o burkách nevyšla ve Francii z módy ani tento týden. Burka se říká závoji, který halí celou postavu, včetně obličeje. Nosí ho některé muslimské ženy. Třeba proto, že musejí, trvá na tom manžel, nebo proto, že chtějí. Není jich moc, podle údajů francouzského ministerstva vnitra se k nošení burky hlásí asi 2 000 žen z šestimilionové muslimské komunity.

Ale když něco kritizuje francouzský prezident, vznikne aspoň parlamentní komise, která půl roku zkoumá, debatuje, aby pak řekla, že nošení burky by se mělo zakázat ve veřejné dopravě, vládních budovách, školách a nemocnicích. Diskuse tím ovšem nekončí, ba spíš znovu začíná. Je to totiž citlivá věc.

Zakážeme nosit tyto závoje a oni nám to při volbách spočítají, obávají se jedni... Je to ponižování žen, extrémní projev islámu, bezpečnostní riziko, vždyť jim nikdo nevidí do tváře, volají druzí a dodávají - pár radikálů chce otestovat, kam je až necháme dojít!! Dolů s burkami!!!Nechte to být, ve Francii jsou vážnější problémy, nezaměstnanost, klesající kupní síla a situace na předměstích velkých měst, upozorňují třetí.

A pak bychom určitě najdou čtvrtí, kteří řeknou, že už existuje řada způsobů, jakým zabránit nošení burek ve veřejných budovách. A pravdu budou mít pátí, kteří tvrdí, že zákaz nošení burek na veřejnosti by byl napadnutelný u místního ústavního soudu, protože by byl v rozporu s garantovanými svobodami.

Dá se vybrat kterýkoliv z uvedených úhlů pohledů a zvažovat jeho pro a proti. Je to kombinace lidských práv, náboženství, politiky, bezpečnosti, ale i právních názorů. List Le Figaro dal prostor k vyjádření renomovaným právníkům a odborníkům z univerzit.

Mezi množstvím právních analýz mě zaujal svou přímostí i logikou hlavně jeden. Odborníci totiž také soudí, že individuální svoboda může být omezena ve jménu úcty k studu či cudnosti druhých. To je třeba důvod, proč je v ulicích zakázán nudismus, uvádějí právníci na stránkách deníku Le Figaro.

Pokud by byl zákon přijat, byl by stejný zločin jít po ulici hambatý, stejně jako zahalený od hlavy k patě. Ale takovou normu shledávám diskriminační. Ve filmu Četník ze Saint Tropez se nudisté před zátahem četníků stačili připoobléct. Ale představa, že by si ženy v burkách před strážci zákona vykasaly sukně a koketně se rozprostovlasatěly, už je spíš ze špatného filmu.

0:00
/
0:00

Autor je zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii

autor: jap
Spustit audio