Jan Jůn: Dohoda o brexitu na stole, ale čelí opozici ze všech stran

14. listopad 2018

Věřte, nevěřte, je to konečně tady! Návrh dohody o brexitu dle receptu Theresy Mayové z Chequers byl v Bruselu přece jen dojednán.

Čtěte takéBritská premiérka Mayová oznámila, že má podporu ministrů pro dohodu o brexitu mezi Británií a EU

Je ovšem možné zároveň konstatovat, že naneštěstí pro britskou premiérku tak ovšem také podstatně vzrostlo nebezpečí jejího odchodu z čela vlády. Bez toho, aby si počkali, až přečtou 500 stran textu dohody, se totiž okamžitě zvedla vlna odporu jak z řad brexitářů její vlastní strany, tak i z opozičních stran a příznivců unie mezi konzervativci.

Pro brexitáře je zjevně Mayové návrh dohody zradou brexitu a výsledku referenda, neboť kvůli irské hranici nezahrnuje opuštění celní unie a pro proevropany je přece jen brexitem, tedy izolacionistickou a hospodářsky bolestnou ztrátou vlivu na evropské rozhodování.

Jan Jůn: Dohoda o premiérčině brexitu přede dveřmi, ale nikoho to netěší

Theresa Mayová během vzpomínkové ceremonie v Londýně ke stému výročí konce první světové války

Vypadalo to trochu tak, jakoby první světová válka skončila teprve včera. Vzpomínkový víkend na její ukončení právě před stoletím byl totiž zvlášť bohatý na nejrůznější pietní akce po celé Británii a zaměstnával také plně premiérku Theresu Mayovou. 

Pokud by nyní bez rezignací, nebo jen s ojedinělými protesty Mayová přinutila napůl rozdělenou vládu dohodu podpořit - a to mělo být známo až po uzávěrce tohoto pořadu a ve čtvrtek by pak premiérka text oznámila ve sněmovně - čekalo by ji zjevně i tak odmítnutí návrhu dohody v parlamentním hlasování někdy začátkem prosince po summitu unie 25. listopadu.

Po něm by musela buď odejít, nebo připustit, aby alternativou k odmítnutí nebyl tvrdý brexit, který však kromě skupinky nejtvrdších brexitářů nikdo nechce a byl by také odmítnut. Ani za této situace by asi nemusela rezignovat, ale jen pokud by připustila, že není jiného řešení než ono druhé referendum o vyjednané dohodě, které dosud odmítala.

Brexit stále nejistý

Zjevně u vědomí nastalého nebezpečí si Mayová už v úterý večer i během středečního rána zvala do kanceláře postupně a po jednom na pohovor mezi čtyřma očima nad textem návrhu dohody ministry své vlády, aby zjistila, zda jej ve středu odpoledne na schůzi vlády podpoří, nebo zda se případně chystají na protest rezignovat.

Britští podnikatelé žádají druhé referendum o brexitu. Příliš pozdě, dohoda je blízko, tvrdí Hošek

Brexit

Sedmdesát britských byznysmenů požaduje vypsání referenda o brexitové dohodě, kterou premiérka Theresa Mayová vyjedná s Evropskou unií. Signatáři dopisu otištěného nedělníkem The Sunday Times varují před hospodářskými škodami v případě neřízeného brexitu. Konečné rozhodnutí o brexitu prý náleží britským občanům, premiérka ale druhé referendum neplánuje.

Za brexitáře se několikrát vyjádřil notorický rival Mayové a bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, že prý „dohoda znamená kapitulaci Británie, odsouzené zůstat v celní unii a pod kontrolou Bruselu“.

Dodal pak, že „lidé přece nehlasovali pro poloviční status kolonie“. Podobně a ještě ostřeji se vyjádřili i další přední brexitáři a vůdkyně severoirských unionistů Arlene Fosterová se zas rozhodla letět do Londýna a zjistit, zda nejde o zradu provincie.

Za labouristy prohlásil stínový ministr pro brexit sir Keir Starmer, že poslanci strany jsou připraveni dohodu odmítnout a opoziční strany se společně rozhodly požadovat „smysluplné hlasování“, tedy s onou možností nového referenda ve zmíněné parlamentní debatě.

Jan Jůn

Jeden z nejtvrdších brexitářů, poslanec Crispin Blunt ovšem nepřímo naznačil, že ve vládě nemusí ke vzpouře takticky dojít, neboť brexitáři sázejí na to, že parlament, jak už řečeno, Mayové dohodu odmítne a alternativou je dnes jejich „skutečný“, tedy „tvrdý brexit“.

Dodejme, že čtyřicítka brexitářů zjevně nepočítá s tím, že by ten jejich tvrdý brexit mohla sněmovna také odmítnout. Ano, brexit není stále jistý a všelidové hlasování o dohodě i setrvání v unii je stále populárnější.

autor: Jan Jůn
Spustit audio