Jan Jůn: Británie – velmi slabé světélko na konci dlouhého koronavirového tunelu

19. duben 2020

Dvacet tisíc, třicet tisíc, čtyřicet tisíc. To jsou stále rostoucí odhady konečného počtu smrtelných obětí koronaviru, se kterým Spojené království přes hrdinství zdravotníků zjevně nepříliš úspěšně zápasí.

Zatímco řada evropských zemí už chystá uvolňování stavu nouze.

Čtěte také

To číslo 40 tisíc možných obětí není při dosažených sobotních celkově téměř 15 tisících mrtvých žádným strašením veřejnosti. A jde jen o zemřelé v nemocnicích, nejsou v tom zahrnuty zasažené domovy důchodců (navíc stále bez potřebné ochrany pracovníků), osoby zemřelé doma ani zdravotníci. Zejména při téměř pěti tisícovkách nově nakažených každý den a jejich nyní evidovaném počtu zhruba 110 tisíc.

Jde totiž o svědectví profesora Anthonyho Costella, odborníka Světové zdravotnické organizace a ředitele Institutu pro studium globálního zdravotnictví Londýnské univerzity, před sněmovním zdravotnickým výborem, ve kterém kritizoval vládu za opožděné vyhlášení nouzového stavu, pomalé provádění testů nakaženosti a nedostatek prostředků ochrany umírajících zdravotníků.

Dodal, že k oněm 40 tisícům smrtelných obětí by mohla vést už nynější vlna epidemie a že se obává, že vláda se nevzdala strategie „stádové imunity“ a hrozí další vlny nakažení.

Hrozivé statistiky

Čtěte také

Skotská zemská premiérka Sturgeonová mezitím vyzvala ministry, aby zacházeli s veřejností jako s dospělými a neskrývali závažné skutečnosti. Po ní se ozvala ředitelka Královské koleje zdravotnických sester. Prohlásila, že jsou nuceny až dvě hodiny dojíždět na testy nakaženosti a stále nemají dostatek ochranných roušek a obleků.

Média mezitím zjistila, že na londýnské letiště Heathrow stále přilétá až 15 tisíc cestujících denně z celého světa a jsou vpouštěni do země bez jakékoliv zdravotní kontroly.

Navíc došlo ke tvrdému sporu mezi londýnským primátorem Khanem a ministrem dopravy Shappsem ohledně povinného nošení roušek, zejména v metru a autobusech, které primátor tvrdě požaduje kvůli ochraně personálu i cestujících, ale Shapps tvrdí, že jsou neúčinné.

Čtěte také

Možná vychází z prohlášení ministra zdravotnictví Hancocka před výborem sněmovny. Z jeho nejistých slov totiž vyplývá, že vláda nechce zavést roušky pro veřejnost, protože jich nemá dostatek. Zdravotníkům dokonce nejnověji radí používat je opakovaně, to ale určitě není bezpečné.

Za této tristní situace se vůbec nejde divit, že vláda čelí protestům hospodářské sféry ohledně hrozící katastrofální krize z prodlení, ale nehrne se do úlev režimu nouzového stavu ani jeho ukončení dříve než za tři týdny, a to kvůli stále hrozivým statistikám. Podle ministra zahraničí Dominica Raaba, zastupujícího zotavujícího se premiéra Johnsona, vláda totiž neposoudí znovu situaci dříve než za čtrnáct dní. 

Jan Jůn

Jak je zřejmé, britská vláda se nalézá „v začarovaném kruhu“ mezi potřebami, prioritami a dostupnými prostředky a tápe ohledně nezbytných kroků. Raab se sice vyjádřil, že křivky nárůstu epidemie se pomalu zaoblují a že už vidí slabé světélko na konci koronavirového tunelu, vypadá to ale stále na velmi slabé světélko a hodně dlouhý tunel.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio