Jan Jůn: Británie – sto vědců versus premiérův „Den koronavirové svobody“

10. červenec 2021

Odvolá britský premiér Boris Johnson opět slíbený „Den svobody“ od koronavirových restrikcí, stanovený na 19. července, nebo přece jen po protestech ucouvne? Johnson totiž už před časem slíbil, že v červnu ukončí všechna omezení lockdownu.

Později ale odložil termín na 19. července, aby prý mohlo být proočkováno ještě více občanů.

Čtěte také

Za dva týdny by se tak měly otevřít kina, divadla nebo sportovní haly, vše bez roušek a odstupů. Kromě zahraniční turistiky, kde i pro očkované zůstanou povinné testy před i po dovolené, od 60 do 300 liber za osobu – to znemožňuje rodinné dovolené a vzbuzuje dojem, že některé firmy na testech se svolením vlády bezostyšně vydělávají.

Premiér ale 19. červenec opět potvrdil s tím, že některá omezení lockdownu, jako právě nošení roušek, budou jen dobrovolná, „podle zodpovědnosti každého občana“. Británie je ale nyní bohužel nejhorší v Evropě co do počtu nově nakažených, s rostoucím týdenním průměrem kolem 30 tisíc, tedy více než stokrát horším než v ČR.

Johnson čelí tlaku

Čtěte také

Johnson ale zdůraznil, že při proočkovanosti Britů na 86 procent jednou a ze dvou třetin dvěma dávkami se počet hospitalizací i úmrtí drží hluboko pod nezvládnutelnými hodnotami. Přes protesty poslanců, včetně vlastních, ovšem dodal, že Britové si prostě musejí zvyknout žít s covidem, jinak se ekonomika položí. 

Vůdce opozičních labouristů sir Keir Starmer kritizoval během středečních interpelací premiéra za opakované nezvládání pandemie a k takzvané indické mutaci prohlásil: „Ujasněme si, proč jsou počty nakažených tak vysoké. Protože premiér vpustil deltu, kterou také můžeme nazývat Johnsonovou variantou, do země.“

Zároveň sdělil sněmovně, že mnozí, včetně poslanců a zdravotníků, si mažou z mobilů aplikaci ministerstva zdravotnictví, přikazující sebeizolaci po kontaktu s nakaženými. Při absenci podpory by totiž jinak byly statisíce lidí doma bez platu a podniky by přestaly fungovat – jako během lockdownu.

Čtěte také

Mezitím ovšem koronaviru pomohlo fotbalové Euro, s 67 tisíci diváky na zápasu Anglie – Dánsko v kotli stadionu ve Wembley ve středu a miliony dalších v hospodách po celé zemi, jako ostatně už po řadu dní. Jak známo, přes roušku nejde pít ani jásat a pivo ztěžuje dodržování odstupů. Londýnská Imperial College už během šampionátu zaznamenala třicetiprocentní nárůst nákazy mezi muži.

Nejnověji pak stovka zdravotnických výzkumníků v otevřeném dopisu lékařskému časopisu Lancet vyzvala k odložení „Dne svobody“ a není divu, že nazvala Johnsonův plán „neetickým a nelogickým“.

Většina občanů sice slibuje, že bude dál nosit roušku, zejména na cestách veřejnou dopravou, ale i nyní se vždy najde pár jedinců bez masky i přes hrozící pokuty.

Jan Jůn

Covid se tedy šíří dál a Johnson čelí vzrůstajícímu tlaku. Buď slibovaný populistický „Den svobody“ opět odložit, nebo svobodu omezit a zachovat přinejmenším povinné nošení masek a udržování odstupů i po uvolnění ostatních restrikcí. Snad se po víkendu dozvíme, jak se s tím vypořádá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio