Jan Jandourek: Je tu masa lidí, která nemá pocit, že někdo zastupuje její zájmy

9. květen 2019

Jan Jandourek je bývalým římskokatolickým knězem, sloužil v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. „S Tomášem Halíkem, troufám si říct, jsme byli přátelé,“ říká o vztahu s farářem místní akademické farnosti.

Svůj vztah ale s církví rozvázal a rozhodl se z ní odejít. „Církev má mnoho podob a některé z nich jsou přitažlivé, krásné a užitečné. Takové, že by se na nich chtěl člověk podílet. Vždycky jsem si říkal, že bych se chtěl podílet na důležitých věcech. Je to neskromné, ale dělal jsem to. Pak zjistíte, že vám ze své podstaty tato instituce hází klacky pod nohy, vysvětluje a dodává:

Halík: Čekal jsem, že se kardinál Duka za patologické vize Piťhy omluví. Nestalo se

Tomáš Halík

Jsou dnes nejohroženější náboženskou skupinou křesťané? Jak moc otřásla důvěrou v církev aféra kolem sexuálního zneužívání duchovními a proč si farář a teolog Univerzity Karlovy Tomáš Halík nerozumí s kardinálem Dominikem Dukou, a už vůbec ne s Petrem Piťhou?   

Církev ovšem sestává z jednotlivých lidí. Je rozdíl mezi jedním a druhým kardinálem. Někteří se také časem mění. Nejdřív dělají třeba jen divné úsměvy, pak hází klacíky, až se to změní ve velké klacky.

Zájmy většiny

Když mluví Jandourek o liberalismu a jeho podobách, dostává se k tématu hlasitých starostí o potíže minorit a současné opomenutí jejich zařazení do celku. „Může se stát, že se někdo upne na problematiku menšin a přehlédne, že je tady většina, která má velký problém, říká sociolog a teolog.

Děje se to moderním liberálům. V Česku je v tom zmatek. Více je znát posun ve Spojených Státech nebo v západních zemích. Je to fascinace určitým tématem, které je navíc i skutečně důležité. Ale když velký balón nafouknete tak, že už je úplně největší, je to problém. A pak je tu masa lidí, která nemá pocit, že někdo zastupuje její zájmy. Spousta lidí má určitou frustraci a z ní plynoucí pocit, že nemají ve společnosti své mluvčí,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jan Jandourek bude hovořit také o Andreji Babišovi a jeho rozhodnutích. Moderátorku zajímá ale především zkušenost sociologa s církví.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související