Jaký si vybrat dalekohled?

20. listopad 2001
Dobrá rada

Při nákupu tohoto druhu optiky je důležité vědět, zda skrz ní chceme koukat ve dne nebo v noci. Proto také rozlišujeme dalekohled na obě oči, takzvaný triedr, nebo dalekohled na oblohu. Na pozorování krajiny by nám totiž hvězdářský dalekohled, který obrací obraz, nebyl moc platný, radí Pavel Suchan ze Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Pavel Suchan : Pro pozorování přírody jsou nejvhodnější dalekohledy na obě oči, které mají v obchodech různá označení. To označení je vždy dvoučíselné. Například 10x50 znamená desetkrát zvětšující a 50 mm průměr objektivu. To je i hodnota triedru, který je na takové pozorování nejvhodnější. Není těžký, ale už dobře zvětšuje. Kvalitnější triedr, který má vyšší hodnotu, například 20x60, už ale jeho kvůli jeho váze bez chvění ruky a tedy i obrazu neudržíme. K pozorování je tedy nutný stativ. Ještě kvalitnější pro sledování v přírodě je podle Pavla Suchana další typ dalekohledu.

Pavel Suchan : Potom jsou na trhu takzvané monary. To jsou dalekohledy, které jsou jen na jedno oko, vypadají spíše jako hvězdářské dalekohledy, a ty zvětšují většinou pětadvacetkrát a mají průměr kolem 100 milimetrů. To už jsou dalekohledy, které jsou velmi kvalitní. Je k nim třeba stativ a cena se pohybuje kolem pěti tisíc Kč, u triedrů je to kolem dvou tisíc Kč.

Podívejme se na možnosti pro budoucí hvězdáře. Pavel Suchan má jednu radu. Nekupovat to nejlevnější, což i tak představuje cenu kolem tří až pěti tisíc. Čím tedy začít?

Pavel Suchan : Jsou to jednoduché dalekohledy, které mají průměr kolem 50 milimetrů a 60 centimetrů ohniskovou vzdálenost, čili malé roury. Takovéto dalekohledy už ukáží krátery na Měsíci, podrobnosti na planetách a nejjasnější galaxie, mlhoviny a hvězdokupy. U těchto dalekohledů pozor na to, jaký mají stativ, protože někdy se tak klepou, že ve větším zvětšení je obraz velmi nestálý. Druhý problém je v tom, že na krabici od výrobku se píše číslo zvětšení až 560krát, a to je nesmysl, protože to zvětšení pouze teoretické a dalekohled ho bohužel právě kvůli nekvalitě stativu není schopen využít.

Na závěr je tady rada pro ty, kteří už hvězdám propadli úplně.

Pavel Suchan : Jsou potom lepší dalekohledy. Tam se pohybuje cena k 15 000 Kč a to už je dalekohled, který lze doporučit pro amatérské pozorování oblohy. Tyto dalekohledy už mají většinou lepší stativy a nechvějí se. Zde má smysl si připlatit, pokud opravdu chcete na obloze něco vidět.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu