Jako ve skutečném pralese. Gorily v pražské zoo se budou stěhovat, už teď na to začínají trénovat

3. červen 2021

Budete uprostřed Prahy, ale zároveň se ocitnete v pralesech střední Afriky. Tak to má od příštího podzimu vypadat v novém pavilonu goril, který teď dělníci staví v zoologické zahradě v metropoli. Sedmičlenná tlupa v čele se samcem Richardem už teď trénuje stěhování.

„Bude tu ražený beton, který má evokovat přírodní cestu,“ popisuje vedoucí stavebního oddělení Lukáš Divoký. „Chceme docílit toho, aby měl člověk dojem, že vstoupil do pralesa a hledá gorilí skupinu. Nakonec dojde na mýtinu, kde se gorilí skupina opravdu nachází.“ 

V tropickém lese porostou živé rostliny i ty umělé. Dělníci teď dokončují betonové kmeny vysokých stromů. Na návštěvníky bude kapat umělý déšť, zvuky pralesa uslyší díky speciálnímu ozvučení z každého kouta. 

Lepší zázemí dostanou i samotné gorily. „Bude to asi obdobný rozdíl jako mezi Škodou 105 a superbem. Čili mnohem modernější, velkorysejší a mnohem funkčnější,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Gorilí parta zatím žije ve svém výběhu u Vltavy. Do horní části zoo, k žirafám, se stěhuje hlavně kvůli povodním. Velká voda zaplavila jejich domov v roce 2002 i 2013. „Současně ten původní pavilon zastaral. Tady budou mít gorily mnohem více prostoru, jak uvnitř, tak ve výbězích,“ dodává Bobek.

Samec gorily nížinné Richard

Náročná akce

Chovatelé připravují gorily na stěhování už od loňska. Zvířata se sama učí chodit do transportních beden. Akce to ale i tak bude nejspíš náročná. „Gorily jsou inteligentní a ve chvíli, kdy uvidí, že se něco děje a že odvážíme první zvířata, tak si asi zbytek do beden nenastoupí,“ uvažuje kurátor savců Pavel Brandl.

Hlavní oporu budou v novém domově gorilám dělat hlavně chovatelé. Do nového pavilonu za 300 milionů korun se odstěhuje celý jejich tým.

autoři: Marie Veselá , als
Spustit audio

Související