Jak zvládl olympionik Olympijský běh? Sledovali jsme Davida Svobodu ve Stromovce

21. červen 2018

Bylo vedro k padnutí, ale přesto se skoro 80 tisíc závodníků vydalo na trať Olympijského běhu. A to na osmdesáti místech České republiky. Ve všech městech odstartoval závod pomocí reproduktorů Radiožurnál.

Ke startu, připravit, teď! Po zaznění startovního výstřelu vyrazilo stádo závodníků v pražské Stromovce jako stádo splašených koní. Postupně se naštěstí tempo umírnilo, a s rozhlasovým mikrofonem jsme se tak mohli zařadit mezi pomalejší závodníky.

„Je to paráda,“ pochvaluje si, samozřejmě za běhu, jedna ze závodnic, která se rozhodla běžet s kamarádkou. „Běháme vždycky spolu, většinou si během toho povídáme.“

Olympijský běh se běží u příležitosti Olympijského dne, jehož historie Olympijského dne sahá až do roku 1894, kdy byl založen Mezinárodní olympijský výbor. U nás se v rámci Olympijského dne pořádají pod záštitou Českého olympijského výboru běžecké závody pro všechny věkové kategorie už od roku 1987. Oslava v roce 2018 připadla na středu 20. června.

Ostatní závodníci volí jinou strategii. Ta většinou zahrnuje sluchátka v uších. „Zrovna mi hraje Majk Spirit. Ale ne, nezpívám si s ním, na to by mi nestačil dech,“ směje se jeden z běžců. 

Jak dopadl olympijský vítěz?

Olympijského běhu se zúčastnilo na 80 tisíc závodníků po celém Česku. A abychom vám jejich pocity zprostředkovali co nejlépe, vybrali jsme jednoho, kterého jsme během celého závodu sledovali. A to důkladně. 

Pořád se snažím nějakým způsobem sportovat, trénovat, abych se udržel v dobré kondici a běh je úplně základní trénink na všechno. Teď se mi to daří tak třikrát čtyřikrát za týden. Už to ale není těch deset patnáct kilometrů jako kdysi.
David Svoboda před závodem

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda si před závodem oblékl speciální vestu se zabudovanými čipy, které kontrolovaly jeho výkon a tělesné funkce. A jak dopadl? Podívejte se na jeho tepovou a dechovou frekvenci na grafu a vše porovnejte s mapou závodu. 

Tepová frekvence: 0 tepů za minutu
Dechová frekvence: 0 dechů za minutu

Jak vypadá přístroj, který Davida sledoval? Datový analytik Českého rozhlasu Jan Cibulka ho představil na videu:

autor: als
Spustit audio