Jak Západ podcenil Rusko a proč nemůže být jiné. Alexandr Mitrofanov: Mrazík s pendrekem v ruce

3. květen 2022

„Nějaký čas se zdálo, především po rozpadu Sovětského svazu, že tamní a vůbec východní končiny již Čechy zajímat doopravdy nemusí. Rusko živořilo a zároveň k nám čas od času docházely jakési mlhavé zprávy, že se tam přece jen něco pohnulo směrem od komunistického samoděržaví, snad dokonce k demokracii. Hlavně se ale takového Ruska už nikdo rozhodně nemusel bát. Mělo co dělat samo se sebou, aby přežilo držkopád po zhroucení reálného socialismu,“ píše Alexandr Mitrofanov.

Proč je současné Rusko takové a nemůže být jiné, to je podtitul a základní otázka, kterou se snaží Mitrofanov zodpovědět v knize Mrazík s pendrekem v ruce. Zdůrazňuje proto, že v západních zemích měl jen málokdo představu o tom, co obnáší ruská národní psychologie.

Především v tom ohledu, že vyhlášení porážky Sovětského svazu ve studené válce může Západ jednou moc a moc mrzet.

Průměrný Rus i tehdejší západní pomoc tiše nenáviděl. Ale nechtěl chcípnout hlady. Proto ji bral. Tak se jí aspoň vysmíval.
Alexandr Mitrofanov

Čtěte také

„V těchto zemích nemohli ve své západní zabedněnosti vůbec tušit, že tím pokládají časovanou bombu, která vybuchne o pár desítek let později. Průměrný Rus i tehdejší západní pomoc tiše nenáviděl, protože jí vnímal jako urážku své veliké země a osobně jeho schopnosti poradit si se životem. Nenáviděl, ale nechtěl chcípnout hlady. Proto ji bral. Tak se jí aspoň vysmíval.

Kuřecí stehýnka z Ameriky překřtil na Bushovy nožky. Sice je rád ohlodával, ale tím pro sebe symbolicky ponižoval tehdejšího amerického prezidenta. Tento pocit údajného ponížení velkého národa se nevytratil ani po letech,“ píše Mitrofanov.

Pro Ex libris knihu Mrazík s pendrekem v ruce přečetl a ukázky vybral Libor Dvořák. 

Spustit audio