Jak správně užívat bylinky

17. únor 2002
Dobrá rada

Pokud se člověk necítí úplně zdravý, může samozřejmě sáhnout po lécích. Pomoci mu však mohou i cenově dostupné a tělo nezatěžující bylinky. Kdy po nich sáhnout, o tom je dnešní Dobrá rada Andrey Říhové. Nejčastější metodou, jak využít léčivé síly bylinek, je uvařit si z nich čaj. Víte ale, jak správně na to?

Alena Burešová: Ideální je sítko z umělé hmoty nebo nerez. Bylinky dáme do sítka a necháme stát ve vodě 15 minut s přikrytým talířkem.

Říká Alena Burešová, vedoucí jednoho pražského bylinkářství. Bylinky se hodí ma mnoho neduhů a užívat je mohou lidé bez rozdílu věku. Zbaví vás únavy, pomohou vám proti kašli a rýmě, zlepší váš imunitní systém a tak podobně. Mladým lidem, kteří trpí akné, například mohou pomoci detoxikační čaje, které čistí krev, a tím i pleť. Starším lidem, kteří jsou často odkázáni na pilulky, zase přinesou přájemnou změnu v léčbě.

Alena Burešová: Bylinkami se dá pomoci, ne úplně stoprocentně. Pokud člověk bere sedm až osm léků, dá se to takto vylepšit. Někdy stačí čaj, který žaludek jen pohladí.

Bylinky však může užívat i zcela zdravý člověk. A tak ikdyž máte pocit, že vám nic nechybí, můžete si dát třeba preventivně dobrý bylinkový čaj, například před přicházejícím obdobím jarních chřipek, nebo k celkovému pročištění organismu. Alena Burešová k tomu ještě dodává:

Alena Burešová: Neuškodí občasné udělání čaje z kopřiv, měsíčků na pročištění, ty bylinky pomáhají.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu