Jak si udělat kvalitní strouhanku

čerstvé pečivo

Určitě se žádná hospodyňka neobejde v kuchyni bez strouhanky. Leckdy ale váháme - vybrat si koupenou nebo doma namletou? Aby nám šťavnatý řízek chutnal co nejlépe, zeptali jsme se Jindřicha Smičky z České zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci.

Pokud si strouhanku uděláme doma, víme, jaké pečivo jsme použili. Může být sice slanější a obsahovat mák nebo kmín. Zárukou úspěchu je správný postup a výběr pečiva.

Smička: Doporučuji pečivo ničím nesypané, nejlépe dobře vysušené rohlíky. Mleté vlhké pečivo může začít brzy plesnivět a i obsahovat toxiny, které mohou způsobit těžké zdravotní problémy. Mlýnek musí být čistý a strouhanku uchováváme v suchu.

Nedoporučuje se používat koupené, již tvrdé pečivo.

Smička: Musí být označeno jako tvrdé a odděleno od čerstvého. Nevíme, co se v obchodě s tímto pečivem dělo, proto ho nepoužijeme a raději si koupíme strouhanku v sáčku. Ta může být balena přímo od výrobce nebo v zázemí prodejny. Měla by být označena podle zákona o potravinách, tedy údajem o výrobci, hmotnosti a datu použitelnosti.