Jak se vyhnout v Chorvatsku pokutám? Nechoďte po městě jen v plavkách, radí policisté

17. červenec 2017

Čeští turisté jsou nejčastěji pokutováni za parkování, rychlost nebo pásy. Obecně jsou ale v očích policie považováni za bezproblémové. Poradíme, jak se nechtěným pokutám vyhnout.

Chorvatská města Dubrovník a Split zakazují, aby se turisté po městě pohybovali jen v plavkách. Hrozí za to vysoké pokuty. Zákaz se od letošního roku nově týká také města Hvar na stejnojmenném ostrově.


Z dosavadních zkušeností a případů, které jsme řešili a na základě informací z Chorvatské strany lze české turisty všeobecně vnímat jako bezproblémové a ukázněné. a já bych jim chtěl za to poděkovat.Darko Stanković, český policista v Chorvatsku

Radnici podle hvarského starosty Rikarda Novaka už došla trpělivost se stále rostoucím počtem turistů, kteří do města přijíždějí hlavně kvůli večírkům a chovají se neukázněně. Pořádek vymáhají pokutami.

Především ve zmíněném Hvaru jsou pokuty dost vysoké. Například za pití alkoholu na veřejnosti můžou návštěvníci zaplatit v přepočtu až 18 tisíc korun. Za chození po centru města jen v plavkách hrozí pokuta až 16 tisíc korun. Na zákazy upozorňují velké cedule s obrázky. Je na nich mimo jiné výzva, aby se turisté chovali slušně a ušetřili tak své peníze.

Čeští policisté především pomáhají

Do Chorvatska stále míří další čeští turisté. Proto tam i letos spolu s chorvatskými policisty hlídkují jejich čeští kolegové. Jsou ve městech Šibenik a Omiš. Problémy jsou podle nich spíše drobného rázu v dopravě, parkování, nedodržené povolené rychlosti nebo nepoužití bezpečnostních pásů.


Chorvatsko i nadále bojuje s rozsáhlými lesními požáry, oheň vypukl nedaleko měst Bogomolje na ostrově Hvar a u Tugare, přibližně dvacet kilometrů východně od Splitu. Odtud se šíří směrem na Split.

Policisté mohou také pomoci. „V poslední době se jedná o porouchaná vozidla, lidé nás žádají o pomoc při domluvě s autoservisem nebo odtahem,“ vysvětluje český policista Darko Stanković.

Chorvaté se také snaží zabránit, aby se u moře žebralo nebo spalo pod širákem na pláži. Přestupek se řeší v přestupkovém řízení a je spojen s vykázáním z města nebo oblasti. Při prvním prohřešku hrozí trest až 2000 kun, při opakovaném pak vězení.

Policie také žádá o spoupráci s bezpečnostními složkami v blízkosti požárů. Práci hasičům totiž komplikuje silný vítr z moře zvaný bóra. Podle chorvatského deníku Jutarnji Vijesti policie uzavřela místní silnici vedoucí z městečka Srinjine do vsi Donje Sitno přibližně patnáct kilometrů od Splitu.

autoři: jch , | zdroj: ČTK
Spustit audio