Jak se řídí vojenská operace v případě napadení, nacvičují armády zemí NATO na letišti v Bechyni

12. březen 2024 08:22

Letiště v Bechyni na Táborsku se na několik dní proměnilo ve vojenské řídicí centrum. Velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance tu organizuje cvičení Loyal Leda. Alianční armády v Česku trénují, jak postupovat v případě napadení členských zemí NATO.

„Tady máme hlavní velitelství, které se soustředí především na plánování, analýzu dat a transformaci těchto poznatků do budoucích plánů,“ ukazuje styčný důstojník civilně-vojenské spolupráce Jan Rybička vstup do velína.

Ve stanu jsou malé uzamykatelné skříňky, kam vojáci musí odložit mobilní telefony a další elektroniku. Do samotného velína nikdo nepovolaný nesmí. „Každé oddělení má svůj stan, ve kterém analyzuje data. Naším největším kalibrem je klávesnice a myš,“ prozrazuje Jan Rybička.

Úkolem české armády při cvičení Loyal Leda je zajistit aliančním vojákům zázemí – nejen prostory pro velín, ale také sklady, dílnu nebo ubytování. „Vzadu máme vyvedené topení, rozkládací lehátka,“ popisuje jeden z 35 stanů, kde bydlí alianční vojáci, svobodník Miroslav Volena. „Kontrolujeme zajištění těch objektů, za dvanáctihodinovou šichtu nachodíme zhruba dvacet kilometrů,“ dodává.

Podle velitele operačního velitelství Armády České republiky Václava Vlčka Česko svůj úkol hostitelské země zvládlo. „Naším cílem bylo nasadit záložní síly, logistiku, spojaře i běžné vojáky. Měli jsme možnost vyzkoušet si celou řadu věcí, jestli to zvládáme jako hostitelský stát. A povedlo se nám to,“ komentuje.

Velitel prvního německo-holandského sboru Nico Tak uvádí, že podpora ze strany České republiky je výborná. „Všechny nás to posunulo dopředu. Je krásné, jak dokážeme pracovat jako jeden tým. Sbor si nacvičuje řešení všech možných scénářů, aby byl schopný řídit sto tisíc vojáků po celé Evropě,“ říká. Cvičení Loyal Leda potrvá do 15. března.

Spustit audio

Související