Jak se pojistit proti srážce se zvěří?

29. leden 2012

Velmi nepříjemnou zkušeností je srážka se zvěří. Vzhledem k zimě a dlouhým nocím, se těchto nehod stává více než přes léto. Jak postupovat po srážce se zvířetem a jak se ochránit proti vzniklým škodám?

Nejlepším řešením je, když k žádné srážce se zvěří nedojde. Je dobré přizpůsobit jízdu okolí vozovky, nejezdit zbytečně rychle a být vždy ve střehu. Pokud ale už k této nepříjemnosti dojde je dobré vědět, co vás proti vzniklým škodám může ochránit.

"Dříve bylo možné takovouto škodu uhradit jen z havarijního pojištění. Dnes už několik pojišťoven nabízí možnost připojistit se proti srážce se zvířetem i v rámci povinného ručení," říká Jiří Machovec z Global Assistance. Když už tedy ke srážce došlo je určitě na místě zavolat policii a požadovat protokol o nehodě.

Je dobré mít vždy protokol od policie české republiky. Je to přesně ten okamžik, kdy si člověk řekne, srazil sem zajíce, srazil sem srnu, mam poškozené jenom sklo, to bude dobré bude to jen spoluúčast.

V servisu ovšem zjistíte, že je škoda vyšší než vaše spoluúčast a budete chtít uplatnit náhradu škody po pojišťovně.

Potom pojišťovna požaduje něco o tom, že tato škoda nebyla způsobena vlastní vinou. "Pokud tedy máte protokol od policie o srážce se zvířetem, nemělo by nic bránit pojistnému plnění. Chcete-li ale ještě usnadnit a urychlit celý proces je dobré mít u sebe a obstarat ještě následující věci," jak dodává Jiří Machovec.

Protokol pojišťovny, nafotit si místo srážky a nafotit i tu zraněnou zvěř,v případě pokud neuteče.

Vše pak předat pojišťovně a tím by mělo být z vaší strany vše dořešeno a uděláno tak, aby případné vyplacení pojistného proběhlo co nejrychleji.
Na závěr snad jen jedna zajímavost. Pokud si myslíte, že největší divoké zvíře se kterým se u nás na vozovkách můžete potkat, je divočák, nebo jelen pak vás asi překvapí, že i v Čechách můžete potkat losa jak nám řekl Václav Nejman z Lesů hl. města Prahy.

Velmi vzácné zvíře los evropský se k nám zatoulává z Polska. Můžete mít velké štěstí, když ho potkáte, ale také velkou smůlu pokud ho srazíte, protože los je velký jako kůň a váží půl tuny. To znamená, že havárie s ním bývají velmi vážné.

Přeji vám hodně šťastných kilometrů a pokud možno bez jakéhokoliv kontaktu vašeho plechového miláčka se zvířetem.

autor: jvo
Spustit audio