Jak se mohou Kubánci poučit z české transformace

19. květen 2008
Zblízka

Jak se mohou Kubánci poučit z české transformace, to bylo hlavní téma konference, kterou ve Washingtonu uspořádalo české velvyslanectví. Na jeho půdě debatovali bývalí čeští disidenti a studentští vůdci s kubánskými exilanty. Zúčastnil se jí s mnoha otázkami i zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA; redaktor:
Další konference, další panelová diskuse. O situaci na Kubě a jejím možném budoucím vývoji se mluví často a na mnoha místech. Skeptik by ale mohl namítnout Kubu to k demokracii přiblíží jen těžko. Co na takový názor říká Frank Calzon, ředitel washingtonského Centra pro svobodnou Kubu?

Frank CALZON; ředitel washingtonského Centra pro svobodnou Kubu:
Kubánci na samotném ostrově i mimo něj se podle jeho slov o takových akcích dozvídají například prostřednictvím televize Martí vysílající na Kubu ze Spojených států.

Vít POHANKA; redaktor:
Dodává jim prý to sílu, když vědí, že existuje nějaká mezinárodní solidarita. Budiž. Ale opravdu mohou být pro Kubánce přínosem právě české zkušenosti ze středu Evropy? Říkám Janu Bubeníkovi, někdejšímu studentskému vůdci, který byl před osmi lety na Kubě spolu s Ivanem Pilipem zadržený a vězněný.

Jan BUBENÍK; bývalý studentský vůdce:
Ta situace je samozřejmě diametrálně jiná. Bude daleko složitější najít znovu spravedlivou cestu k tomu, jak znárodněný majetek vrátit původním vlastníkům, anebo ho rozdělit mezi jednotlivé občany.

Vít POHANKA; redaktor:
Připouští Jan Bubeník. Otočme list. Autor této reportáže za svého působení v Bruselu často zažil, jak česká diplomacie musela na zasedáních ministrů zahraničí Evropské unie často bojovat za změnu jediné formulace ve společném postoji Unie, aby nebyl podle jejího názoru příliš vstřícný vládnoucí kubánské garnituře. Někdy to, alespoň zvenčí, působí jako boj s větrnými mlýny. Nic proti diplomacii založené na ideálech, ale pokud to nikam nevede, má to vůbec smysl? Ptám se velvyslance České republiky při OSN dříve ve Washingtonu Martina Palouše.

Martin PALOUŠ; velvyslanec České republiky při OSN:
Myslím si, že přece jenom máme zásluhu, že ta diskuse o Kubě má v sobě ten element solidarity s disidenty poměrně výrazným způsobem přítomen. Já si myslím, že nejsme tak neúspěšný.

Vít POHANKA; redaktor:
Americký kongresman Lincoln DiazBalart je původem floridský Kubánec a zasadil se například o zpřísnění ekonomického embarga proti Kubě. Co se Castrova režimu týče, dal by se asi označit za politického jestřába. Není na jeho vkus česká diplomacie příliš idealistická?

Lincoln DIAZBALART; americký kongresman:
Každé vůdcovství musí nevyhnutelně určitý idealismus obsahovat.

Vít POHANKA; redaktor:
Říká republikánský kongresman s tím, že česká diplomacie se snaží v otázkách Kuby ostatní země vést. Kdybychom byli jen čistými realisty, přijali bychom stav věcí takový, jaký je a to prý by bylo špatně. To, co Česká republika dělá, je prý dobré pro budoucnost.

Lincoln DIAZBALART; americký kongresman:
Kubánci budou vždycky České republice vděční za to, co v otázce dodržování lidských práv v jejich zemi dělá.

Vít POHANKA; redaktor:
Řekl mi americký kongresman za Republikánskou stranu Lincoln DiazBalart.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vpo
Spustit audio