Jak rozumět právníkovi?

21. listopad 2001

Současná doba přináší kromě jiného i daleko více nových názvů a slov. A tak se dnes zkusíme zorientovat v několika výrazech ze světa policie a právníků.

Stačí si pustit rádio, televizi nebo otevřít noviny. Termíny jako policejní cela, policejní vazba nebo výkon trestu jsou tu na denním pořádku. Ikdyž se právě tyto termíny sobě v něčem podobají, každý slouží, jak vysvětlí advokát Stanislav Řemínek, k jinému účelu.

JUDr. Stanislav Řemínek: Všem těmto zařízením, tedy policejní cela, vazba, výkon trestu odnětí svobody, je společné to, že osoby, které jsou v nich umístěny, jsou zbaveny osobní svobody. Mezi těmito zařízeními jsou ale značné rozdíly. Ty jsou dány především tím, k jakému účelu slouží.

Vezměme to popořadě. Co znamená, když je někdo umístěn do policejní cely?

JUDr. Stanislav Řemínek: Policejní cela je zařízení, které slouží policii k plnění jejích úkolů. Představte si případ, kdy policista zadrží pachatele, který se například vloupal do obchodu. Policista ho předvede na oddělení, kde je třeba provádět spoustu úkonů. Policista nemůže držet pachatele jen svázaného, takže ho umístí právě do policejní cely. Tam zůstává do doby, než je propuštěn. V zákoně je přesně řečeno, jak dlouho tam ta osoba má být umístěna, jak má být cela vybavena a jak tam mají být osoby umisťovány. To znamená podle pohlaví, věku, jestli je agresivní a tak dále. Policejní cela slouží jen ke krátkodobému zbavení osobní svobody, které se počítá na hodiny.

Často také slyšíme, že na někoho byla uvalena vazba.

JUDr. Stanislav Řemínek: Vazba je zařízení, které slouží soudu. Je tu proto, aby pachatel nemohl v průběhu vyšetřování uprchnout, skrývat se nebo ovlivňovat svědky. Vazba už trvá podstatně déle. Proto je tam speciální vybavení a vykonává se ve vazebních věznicích.

Závěrem pobytu ve vazbě bývá rozhodnutí o výkonu trestu odnětí svobody.

JUDr. Stanislav Řemínek: Ten se vykonává ve věznicích, které jsou rozděleny podle toho, jaký trest se má vykonávat, v jaké délce a v jakém režimu. Musí se například rozlišovat, jestli je to výkon doživotního trestu. Výkon trestu slouží k tomu, aby se odsouzený převychovával, umožnilo se mu vrátit se do života. Tomu odpovídá i vybavení vězení. Jinak je výkon vazby a výkon trestu podobný.

A co když je někdo propuštěn na kauci?

JUDr. Stanislav Řemínek: To se týká výkonu vazby. Za určitých podmínek je možno složit kauci, která nahrazuje vazbu. Pokud ten, za koho byla kauce složena, nesplní její podmínky, například uprchne, tak kauce propadá.

autor: vva
Spustit audio