Jak plýtvá Česko: Ročně vyhodíme milion tun jídla. Jak tomu zabránit?

Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého, popisují v supermarketu. Podle jakých kritérií potraviny vyřazují?

Víte, kolik potravin vyhodí Češi za rok? Je to skoro milion tun. Například supermarkety musí posledních pět let nabídnout už neprodejné, ale přitom jedlé zboží potravinovým bankám. Ty od covidové krize pozorují, že zájem lidí o jejich pomoc roste.  A stoupá i množství darovaných potravin – hlavně pečiva, zeleniny a ovoce. Podle jakých kritérií supermarkety čerstvé potraviny vyřazují?

„Charita Přerov – bezdomovci, dvě bedny označené, bedna chleba, bedna sladké a slané, zbytek rybářům,“ ukazují manažerky Vendula Vaňková a Jana Mazalová.

Čtěte také

„Na kartotéce mám rozpis, který den komu co darujeme. V neděli chystáme do azylového domu,“ ukazuje na tři plastové bedýnky s nálepkou Armáda spásy, které jsou teď naplněné.

Zlomená mrkev

A jaká jsou kritéria rozdělování zeleniny? Která zelenina se daruje a která kompostuje? „Pro darování zelenina, kterou byste si sama třeba za zlevněnou cenu koupila. Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého. Proberu mrkev, tady tohle by tady nemělo být, je sice jenom zlomená, ale nesplňuje to standard, tak ji můžeme darovat.“

Martin Cigánek z přerovské Armády spásy to má jen pět minut cesty. „Tyto potraviny vezu přímo já do azylového domu, kde se to o rozdílech přímo maminkám. Mají svoje kuchyňky, kde si vaří samy,“ popisuje.

Spustit audio

Související