Jak pěstovat žampiony

24. únor 2002
Dobrá rada

Máte rádi houby a do nové sezony houbařů je ještě daleko? Mít žampiony na stole k nedělnímu obědu není zase až tak velký problém. Vypěstujte si je sami. Jak? Poradí Jaroslav Zvára.

Pravidelnou a hlavně průběžnou zásobu čerstvých hub zvládnete pěstovat doma či v podstatě kdekoliv. Houba vyrůstá ze speciálního substrátu.

Jiří Václavík: Potřebuje teplotu mezi šestnácti a čtyřiadvaceti stupni, potřebuje určitou vlhkost a možnost větrání místnosti.

Radí Jiří Václavík z Dolan na Pardubicku. K žampionům by se neměl dostávat hmyz, který do podhoubí může zanést choroby a vaši práci zmařit.

Jiří Václavík : Pěstujte v zimních zahradách, ve sklepích, ve špajzech, máme i zákazníka, který pěstuje houby v ložnici. Záleží na podmínkách, jak se kdo stará. Nyní na jaře se na nás obracejí zahrádkářské typy, máme případy, kdy se z jedné soupravy o deseti kilogramech substrátu podaří vypěstovat pět kilogramů hub. Běžné jsou tak tři kilogramy.

Substrát vám začne plnit vaše přání asi po osmnácti až dvaadvaceti dnech. To se na povrchu objeví prorostlé podhoubí. První drobné houby můžete očekávat za další týden. Pokud bude chladněji, vše bude trvat déle. Substrát získáte přímo v průmyslových pěstírnách, nebo tam, kde ho vyrábějí. Na trhu jsou i jednotlivé sady pro pěstování žampionů, což přípravy značně ulehčí.

Žampiony z domácí výroby jsou velmi zdravé. Jakmile substrát splní svoji funkci a už nerodí, ani ten nepřijde nazmar. Dá se totiž použít jako organické hnojivo pro domácí rostliny. Můžete do něj zasadit například rajčata, papriky nebo okurky. Také ty lze pěstovat doma za oknem.

autor: zva
Spustit audio

Více z pořadu