Jak ochránit svou platební kartu?

12. listopad 2001
Dobrá rada

Především byste se měli chovat tak, abyste riziko zneužití platební karty vyloučili. To je velmi častá poučka. S rozvojem a větší dostupností moderní techniky se také zlepšují možnosti zlodějů. Zástupci bank tedy radí: Pečlivě si bankomat před výběrem peněz prohlédnout a pokud se vám zdá něco v nepořádku, raději z něj nevybírat. Jak ale takový podezřelý bankomat vypadá? To je otázka pro předsedu komise pro bankovní a finanční bezpečnost bankovní asociace Eduarda Jeleně.

Eduard Jeleň: Klienti, kteří využívají služeb bankomatu určitě vědí, jak bankomat vypadá a poznají nějaká dodatečná zařízení. Nebvyklé jsou různé dodané lišty, je vhodné si všímat i klávesnice a otvoru pro vkládání karty. Je to vždy nějaké zařízení, které je tam navíc. Při zadávání kódu PIN je vhodné zakrýt druhou rukou klávesnici, aby odpozorování nebylo možné.

A to ani prostřednictvím například miniaturní kamery. To, že své osobní identifikační číslo nemáme nikomu říkat ani ho před nikým kamkoliv psát, není třeba zdůrazňovat. Problém ale může nastat v restauraci, kde číšník s platební kartou odchází k takzvané žehličce. Neměli bychom totiž naši platební kartu spouštět z očí. I na takovou situaci má Eduar Jeleň odpověď.

Eduard Jeleň: V lepších restauracích má obsluha přenosné zařízení, se kterým může na požádání přijít až přímo ke stolu, takže klient má kartu neustále před očima. V případě podezření si klient může vymínit, že chce být přítomen při provádění transakce. Obsluha by jeho požadavku měla vyhovět.

Nestyďte se tedy za svoji podezřívavost. Jde totiž o vaše peníze a opatrnost je na místě. Krádeže peněz z bankovních účtů prostřednictvím falešných platebních karet jsou realitou všude na světě a vymyslet dokonalý ochranný systém není nikdy možné.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu