Jak najít práci v pozdním věku?

17. prosinec 2014
Radiofórum

V České republice je dnes bez práce asi 60 tisíc lidí starších 50 let. V této věkové kategorii je to nejvyšší počet nezaměstnaných za posledních 5 let.

Jednou z organizací, které se této problematice věnují, je iniciativa Alternativa 50+. Z jejího výzkumu vyplývá, že u zaměstnavatelů přetrvávají tradiční předsudky.

Pracovníky starší 50 let zpravidla považují za méně flexibilní, obávají se, že starší lidé nedovedou pracovbat s počítačem a že neznají cizí jazyky.

Odborníci uvádějí, že podobné předsudky jsou často nepodložené. Navíc s moderními technologiemi se už lidé setkávají 25 let a umějí s nimi pracovat. Experti také poukazují na rozsáhlé zkušenosti starších lidí.

Podle aktivistů mají dokonce už i 40letí zájemci o zaměstnání největší problémy v administrativě, bankovnictví a pojišťovnictví. Poněkud lepší je situace ve specializovaných oborech, např. strojírenství.

Otázkou zaměstnanosti lidí starších 50 let se zabývá i ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci tzv. aktivní politiky zaměstnanosti. Jeho návrh počítá se zatím neupřesněnými slevami na sociálním pojištění.

Neměly by se týkat jen profesně ohrožené kategorie 50+, ale také žen po mateřské dovolené a mladých do 25 let. Podle ministryně Michaely Marksové ale zatím návrh neprošel vládou.

Stát se už teď snaží zaměstnavatele motivovat – za přijetí člověka staršího 55 let nabízí měsíčně příspěvek až 24 tisíc korun.

Sociologové upozorňují, že do roku 2050 budou lidé starší 50 let nejpočetnější skupinou.

Jaké mají lidé starší 50 let zkušenosti s hledáním zaměstnání? Proč je obtížné sehnat práci v pozdním věku?

Hostem moderátorky Zuzany Burešové byla Nikola Šimandlová, projektová manažerka iniciativy Alternativa 50+ a odbornice na sociální politiku.

autoři: hbe , zbu
Spustit audio