Jak na poplatky z prodlení

12. únor 2002

Téměř každý se čas od času ocitne ve finanční tísni, a proto nezbývá než si vypůjčit. S malou částkou obvykle vypomůže známý nebo spolupracovník, a to rychleji a většinou za výhodnějších podmínek než třeba banka nebo spořitelna. Ale i v případě, že jde jenom o přátelskou službu a dlužník na vrácení peněz zapomene, může počítat s tím, že nakonec zaplatí částku nepoměrně vyšší, než si vypůjčil. O tom už Aleš Heřmánek.

Bez ohledu na to, jak vypadá dohoda o půjčce, věřitel má automaticky nárok na úroky z prodlení. Ty představují dvojnásobek diskontní sazby, kterou určuje Česká národní banka, to znamená aktuálně 6 a půl procenta. Kromě toho, jak podotýká advokát dr. Vladimír Papež, je možné také úrok dohodnout.

Vladimír Papež: Ale musí se dohodnout v obchodní smlouvě, nestačí napsat na fakturu větu typu: Jestliže nezaplatíte včas, platíte úrok z prodlení. To už není dohodnuto, platilo by to pouze v případě, kdy by to bylo akceptováno druhou stranou ještě před dodávkou. To znamená, že takováto ujednání na fakturách jsou neplatná a platí to, co je dáno v zákoně.

U některých závazků se místo úroků účtuje poplatek z prodlení.

Vladimír Papež: A to tam, kde to stanoví zákon. Je to například když nezaplatíme včas nájemné. Poplatek z prodlení činí dvě a půl promile dlužné částky denně, nejméně 25 korun za každý započatý měsíc prodlení.

Poplatek z prodlení je tedy vyšší než úrok, který se účtuje za pozdní zaplacení. Nahradit, anebo spíše doplnit, oba druhy sankcí může ještě smluvní pokuta.

Vladimír Papež: Smluvní pokutu si můžeme domluvit vedle úroku z prodlení nebo poplatku z prodlení, dá se domluvit pevnou částkou nebo určitým procentem z té jistiny, která má být zaplacena. Můžeme si domluvit stejnou pokutu jako je například úrok z prodlení, to znamená, že je to vše dohromady dvojnásobně zvýšeno.

Všechny uvedené sankce platí pro finanční vztahy občanů nebo firem. Stát a také zdravotní pojišťovny uplatňují penále z prodlení. To prvních pět set dnů představuje jednu desetinu procenta z nedoplatku každý den.

autor: alh
Spustit audio