Jak módní styl kluka z Moravy změnila Paříž? Otvíráme skříně designéra Jana Černého

17. březen 2020

Představte si, že je vám 26, jste kluk a poprvé se stěhujete ze Zlína do Prahy. Co byste si vzali s sebou a jak by váš první pražský šatník vypadal? Navštívili jsme designéra Jana Černého, který to ze Zlína do Prahy vzal přes Paříž. Jak práce v nejluxusnější světové značce změnila jeho styl a proč už rodičům raději neříká, co si kupuje na sebe?

Šatník Jana Černého sice není úplně černý, ale je v něm dost tmavých věcí na to, aby utvrdil stereotyp o designérech v tmavém oblečení. Spíš než barvy totiž Jana zajímají tvary a celková silueta: „Rád experimentuju s velikostmi. Jsem vysoký a hubený, a tak je kolikrát vážně těžké v obchodech najít něco, co by mi sedělo. I proto si rád zkouším věci, které jsou větší nebo menší než moje konfekční číslo. Často to vypadá mnohem zajímavěji,“ popisuje výběr svého oblečení Jan.

Většinu loňského roku strávil na stáži u jedné z nejluxusnějších značek světa. V ateliérech Louis Vuitton pracoval pod vedením globálně zbožňovaného designéra Virgila Abloha. Poslechněte si, jak práce v Paříži změnila Janovo osobní oblékání a jaký neobvyklý módní suvenýr si odtamtud dovezl.

Poslechněte si Šatníky s Janem Černým o oblékání před Paříží a po Paříži. Dozvíte se také, jaké klučičí šperky se podle Jana budou letos nosit. A můžete se také inspirovat speciální fintou na žehlení triček, kterou si Jan zabudoval přímo do šatníku.

Jan Černý je jedním z nejsledovanějších českých designérů mladé generace. Během několika let se vypracoval z neznámého studenta Ateliéru designu oděvu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně na jedno z nejznámějších jmen české módy. Zkušenosti sbíral na stážích u českého designéra Jakuba Polanky, u britské značky Cottweiler a v pánské sekci pařížské módní ikony Louis Vuitton. Pravidelně se prezentuje na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, kde jeho přehlídky sledují tisíce mladých followerů i zahraniční novináři z médií jako Vogue Italia nebo Hypebeast. Za módní kolekce a také redesign tenisek Prestige je aktuálně nominovaný do finále cen Czech Grand Design za rok 2019. Vedle vlastní značky JAN se od března 2020 věnuje i tradiční české značce KARA, kde se v březnu 2020 stal kreativním ředitelem.

Spustit audio