Jak by měla vláda podle vás nakládat s daněmi?

12. únor 2014
Radiofórum

Na mimořádném zasedání, které se bude konat ve středu večer, plánuje vláda projednávat své programové prohlášení. Dokument bude reflektovat priority jednotlivých ministrů, celkově by ale měl odpovídat cílům uvedeným v koaliční smlouvě.

Po jednání tripartity Bohuslav Sobotka oznámil, že do programu zapracuje také připomínky odborů a zaměstnavatelů. Vláda se chce v nadcházejících čtyřech letech zaměřit hlavně na podporu podnikání, zajištění funkční státní správy nebo podporu trhu práce.

Kabinet se v dokumentu vyjadřuje také k politice v oblasti daní. Přestože ČSSD chtěla některé daně původně zvýšit, už během koaličního vyjednávání se vládní strany dohodly, že minimálně rok jejich výši zásadně měnit nebudou.

Podle programového prohlášení chce vláda přijmout opatření, která by měla vést ke zvýšení efektivity výběru daní a zamezit zneužívání a obcházení daňových předpisů. Dále bude usilovat o zdanění hazardu.

Koalice by také chtěla zavést třetí sazbu daně z přidané hodnoty, která by měla být nižší než současná „snížená" hodnota DPH a měla by se platit z léků, knih nebo dětských plen.

Souhlasíte s nastavením daní, které nová vláda plánuje? Jak by podle vás měla vypadat politika v oblasti daní?

A bude mít Sobotkův kabinet dostatek prostředků na to, aby splnil své závazky? Je slibované přesunutí knížek a léků do nižší sazby důležité?

Hostem Vladimíra Kroce bude po 19. hodině hlavní ekonom Ery Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Diskutujte s námi na našem Facebooku zde. Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.