Jak to bylo s fotbalem ve válečné době? Poslechněte si medailon o časech Protektorátu Čechy a Morava

19. březen 2024

Fotbal je celosvětový fenomén, dokáže spojovat a také třeba pomáhat v překonání složité doby. Vždyť se celkem běžně hrál i v době druhé světové války. O tom, jak to vypadalo na našich stadionech a hřištích v době protektorátu, psal ve své knize Bican proti Hitlerovi historik Zdeněk Zikmund. Autor posbíral zajímavá svědectví té doby, všímal si významných duelů, ale třeba také velkého rozmachu kopané na nižších úrovních.

Že byl fotbal ve válečných letech velmi populární můžete poznat i z řady filmů, třeba i z těch, které zachycují život právě v takzvaném Protektorátu Čechy a Morava. Ukázka, kterou právě posloucháte, je ze snímku „Levé křídlo.“ Parta kluků z okraje Prahy v něm pomáhá francouzskému chlapci, uprchlíkovi z transportu, a hřiště je důležitým místem příběhu.

Čtěte také

Zatímco mnoho odvětví válka ochromila nebo úplně zastavila, fotbal se i v rámci omezených možností rozvíjel. A nejenom na té nejvyšší úrovni, ale třeba i ten mládežnický.

„Nesmírného rozvoje dosáhlo za Protektorátu tělovýchovné a sportovní zdravotnictví, i dorostenecká kopaná. Byly zavedeny věci, které dřív v kopané neexistovaly. Zdravotní prohlídky žáků i dorostenců vždy před začátkem a v průběhu každé sezony,“ vyprávěl před časem ve vysílání Radiožurnálu Sport autor knihy Bican proti Hitlerovi Zdeněk Zikmund, který také připomínal, že měl fotbal a sport obecně narozdíl třeba od filmu přece jenom víc volnosti.

Navnaďte se medailonkem na poslech celé série o knize Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava, která je dostupná k poslechnu na sport.rozhlas.cz a mujRozhlas. Jednotlivé úryvky z ní uslyšíte každý den od úterý do neděle po 22.30 hodině ve vysílání Radiožurnálu Sport.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související