Izraelský protiraketový systém Iron Dome by se mohl vyrábět v Pardubicích

21. říjen 2015

Část výroby izraelského protiraketového systému Iron Dome by se mohla přesunout do České republiky, a to konkrétně do Pardubic. I o tom dnes bude v Praze jednat izraelský prezident Reuven Rivlin. Dopoledne se na Pražském hradě sejde s českým prezidentem Milošem Zemanem. V Izraeli takzvaná Železná klenba při loňském konfliktu s Hamásem zachraňovala životy.

„Během současné vojenské operace (červenec 2014, pozn. red.) jsme zaznamenali 90procentní úspěšnost protiraketového systému,“ říká armádní mluvčí Jonathan Mosery.

Celé zařízení je produktem velmi vyspělého izraelského zbrojního průmyslu.

„Od okamžiku, kdy je raketa odpálena z Gazy, ji sleduje radar. Začne běžet velmi krátká doba několika vteřin, kdy se musí udělat rozhodnutí, jestli takovou raketu za letu zneškodnit, či nikoliv,“ vysvětluje.

Pro Izraelce je účinnost raketového štítu příjemným překvapením. Zvláště obyvatelé měst Sderot, Ašdod či Aškelon v okolí Pásma Gazy, kam směřuje většina vypálených raket, opěvují Železnou klenbu jako svou spásu.


Do Prahy přiletěl izraelský prezident po šesti letech, naposledy byl v Česku Šimon Peres. 76letý Reuven Rivlin je desátou izraelskou hlavou státu. Patří k jedné z nejstarších židovských rodin v Jeruzalémě, která tam žije už osm generací. Vztahy Izraele s Českou republikou označil Rivlin nedávno jako výjimečné.

„Zpočátku nikdo nevěděl, jak vlastně bude fungovat, ale ukázalo se, že je to extrémně úspěšný systém. Štít od základu změnil celou situaci v Izraeli,“ uvádí 40letý Mark, který se se svou ženou bezstarostně prochází po pobřežní promenádě v neustále ostřelovaném Aškelonu.

„Dříve byli lidé permanentně v krytu, když ale teď zjistili, jak účinný protiraketový štít je, přestali se bát a normálně žijí svůj běžný život,“ pokračuje Mark v klidném tónu.

Dodává však, že ani přes úspěšnost protiraketového štítu by lidé neměli podlehnout iluzi, že se jim nemůže nic stát. Už prý slyšel několik výbuchů, na které ani sirény předem vůbec neupozornily, což ho vyděsilo.

autoři: mac , sib
Spustit audio