Izrael se rozloučí s Arielem Šaronem, na pohřeb přijedou státníci z celého světa

13. leden 2014

Izrael se dnes naposledy rozloučí s bývalým premiérem Arielem Šaronem. Do země kvůli tomu přijíždí řada významných politických osobností z celého světa.

"Ve všech svých funkcích Ariel usiloval hlavně o dobro Izraele. Pro bezpečnost země dělal jako premiér, co bylo v jeho silách," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když zahájil jednání vlády minutou ticha za Ariela Šarona.

Řada izraelských politiků se zúčastní i dnešního smutečního obřadu. Do Jeruzaléma dorazí ale i zahraniční osobnosti - třeba bývalý britský premiér Tony Blair, americký viceprezident Joe Biden nebo ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Za Českou republiku přijede premiér v demisi Jiří Rusnok.

Po skončení ceremounie bude Šaron pohřben v Negevské poušti na rodinné farmě vedle své druhé ženy.

Rakev Ariela Šarona byla až do podvečera vystavena v izraelském parlamentu. I navzdory špatnému počasí se u budovy tvořily dlouhé fronty.

Někdejší premiér Šaron zemřel v sobotu po osmi letech v komatu. Bylo mu 85 let.

Český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar uvedl v Ranním interview, že v Izraeli se bude na Šarona vzpomínat jako na jednoho z druhé generace izraelských politiků, nikoli zakladatelů státu, ale těch, kteří jeho budování aktivně zažili.

„Po desetiletí se zúčastnil nejprve izraelského vojenského života ve všech válkách a potom politického života, kde byl ministrem zahraničí, ministrem obrany , ministrem pro místní rozvoj a na konci premiérem.“

„Bude nepochybně vnímán jako ten izraelský premiér a politický představitel, který se významně zapsal do dějin země druhé poloviny minulého století a počátkem století současného,“ zdůraznil Tomáš Pojar.

autoři: mac , mkp , pan , Vanda Králová
Spustit audio