Ivana Trumpová se stala symbolem odvržené ženy. Politicky byla vyhraněnější než Trump, říká publicista

Pomůže úsporný energetický tarif dostatečně domácnostem, na které nejvíc dopadají rostoucí ceny energií? Proč čínská ekonomika zpomalila v uplynulých měsících víc, než čekali analytici a jaké to bude mít důsledky? A jaký vliv měla Ivana Trumpová na Donalda Trumpa ještě v letech, než se stal americkým prezidentem?

„Ivana Trumpová byla velmi zdatná podnikatelka. Měla například na starosti design některých mrakodrapů, které Trump v 70. a 80. letech postavil – například slavné Trump Tower na jižním křídle Central Parku. Řídila také celý hotel Plaza, který byl tehdy ve vlastnictví Trumpovy organizace. Takže se dá říct, že se velmi výrazně podílela na vzestupu Donalda Trumpa,“ myslí si.

Donald Trump žádné politické názory nemá, on je prostě obchodník.
Tomáš Klvaňa

Pokud jde o politické názory, ty měla coby emigrantka z komunistického Československa podle Tomáše Klvani mnohem vyhraněnější než její manžel.

„Trump během těch čtyřiceti let prošel vývojem od člověka, který byl velmi liberální a na straně demokratů, až po dnešek, kdy je v náručí konzervativní křesťanské pravice. Dá se říci, že Donald Trump žádné politické názory nemá, on je prostě obchodník,“ shrnuje.

Ivana Trumpová zemřela ve věku 73 let

„Ivana Trumpová dávala veliký důraz na svobodu podnikání a v politickém spektru bychom ji mohli zařadit někam na pravý střed. Její sociální názory byly ale daleko liberálnější než běžného republikána v 70. a 80. letech ve Spojených státech,“ srovnává Tomáš Klvaňa.

„Vytřískat co nejvíc“

Manželství Ivany a Donalda Trumpových trvalo 14 let, a po něm následoval bouřlivý rozvod. I po něm prokázala Ivana Trumpová své podnikatelské nadání.

„Stala se symbolem žen, které byly odvrhnuty. Dokonce se v 90. letech objevila v malé roli ve slavné komedii The First Wifes Club, kde třem hlavním hrdinkám radila: ‚Nebuďte naštvané, ale snažte se ze svých bývalých manželů vytřískat co nejvíc.‘ To bylo myslím takové její motto,“ shrnuje publicista.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení
  • Jana Matesová, odbornice na světovou ekonomiku
  • Tomáš Klvaňa, publicista, autor knihy Fenomén Trump
autoři: Tomáš Pancíř , agf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.