Ivan Hoffman: Bojovnice shamo

29. duben 2020

Stejně jako diskuse, zda byla dříve slepice, anebo vejce, nemá řešení ani spor, zda jsme více ovlivněni genetikou, nebo výchovou.

U bojovnice shamo, původem z Číny a Thajska, se ale ví, že z ní dravce s bojovým vyzývavým vzpřímeným postojem vychovali Japonci.

Čtěte také

Když se pak ale zabiják vyšlechtěný ke kohoutím zápasům na život a na smrt dostal do Evropy, stal se výstavním krasavcem. Slepičím modelem. Jenomže s geny zabijáka. Kohout shamo se prý nesnese ani s vlastním bratrem. A kohouta mohutné brahmánky prý zlikviduje do dvou minut.

Žijeme v době, kdy je rozumné cokoli, co slyšíme nebo čteme, dělit třemi. Co je pravdy na genetické predisposici kohouta shamo k boji, anebo na tom, že svou agresivitu ve změkčilé Evropě pozbyl, se raději přesvědčím na vlastní oči.

Stane se tak poté, co dospějí roztomilá kuřátka shamo, sdílející nyní u nás v šesti týdnech společný prostor se stejně milými brahmánčaty. Na kohoutí zápasy ale u nás nedojde. Přežijí všichni. Jen se ještě neví, jestli spolu, nebo zvlášť.

Na prahu velkého dobrodružství

Jedno prý má krvežíznivý shamo s něžným indickým obrem brahmánem společného: mají rádi člověka. Zda je to pravda, si rovněž do roka ověříme pokusem – omylem, nicméně láska k člověku není důvodem, proč tu jsou.

Čtěte také

Především chceme zjistit, jestli přítomnost zavalité brahmánky a hrozivě vzpřímeného bojovníka shamo odradí jestřába, který k nám místo na hraboše létá na perličky, hedvábničky a araukány.

Někdo tvrdí, že při pohledu na slepičího zabijáka přejde jestřába chuť na domácí drůbeží, jiní jsou skeptičtí a píší, že tohoto chráněného jestřábího netvora odradí jedině brokovnice.

Já si optimisticky říkám, že je-li dnes možné vyvinout geneticky cosi, co se tváří být polévkou z netopýra, proč by nešlo vychovat dobrým slovem ideální slepici, která by přemohla jestřába a současně by se živila myší a hrabošem?

Ivan Hoffman

Nacházím se na prahu velkého dobrodružství. Bojovníkovi shamo trvá dva roky, než úplně dospěje. To je časové okno, ve kterém by se měl naučit dovednostem, které zachrání mnoho slepičích životů. A jako bonus půjde po krku hrabošům, co jdou stromům po kořenech a nám po kořenové zelenině.

Něco mi říká, že budeme s bojovníkem shamo dobrý tým.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.