Iva Pekárková: Londýnské fronty na chleba a jiné nepřesnosti

5. březen 2024

Udělala jsem strašnou věc. A vůbec bych se k tomu nepřiznala, kdyby mě netlačilo svědomí a netoužila jsem to napravit. A tak se k tomu přiznám.

Čtěte také

Nedávno jsem si vyfotila frontu na chleba v naší čtvrti. Vyfotila jsem si ji tak, aby nebylo zřejmé, že poslední člověk ve frontě na fotografii je taky poslední člověk ve frontě, a aby si divák mohl představovat, že se fronta vine dál a dál, do nedohledna, které už na fotce není.

Čirou náhodou byla zrovna první na řadě ustaraně vyhlížející starší paní, která se sotva držela na nohou. Vážně to vypadalo, že se po mnoha hodinách čekání konečně zmocnila Božího daru.

Tím ovšem mé provinění nekončí. Nenapadlo mě totiž nic lepšího, než fotku pověsit na sociální médium s poznámkou, že kdyby si náhodou někdo myslel, že se v Londýně žije snadno, tak tady to máte – i na chleba musíte vystát frontu.

Čtěte také

Pak jsem se nestačila divit, kolik lidí mi uvěřilo. Dokonce i lidé z mé bubliny, kteří by už mohli být na moje nejapné vtípky zvyklí. Pravda, někteří správně pochopili, o co jde: tohle je extra super mimořádně vynikající chleba z malé pekárny, kterého každou neděli doveze pak pekař v dodávce jen pár přepravek.

Vůbec není laciný. Ale leckdo rád zaplatí hodinový plat za středně velký bochník. Balený chleba ze supermarketu sice přijde jen na zlomek téhle ceny, ale mnohým lidem nechutná.

Tohle ale nedošlo každému. Mnohé z mých přátel fotka vyděsila. Uvěřili, že mám přesné informace přímo od zdroje.

Když prozradíte pravdu, už vám nevěří

Asi po hodině jsem se začala kát a vysvětlovat, o co jde. Jeden z diskutujících mě hned okřikl: Jo, kdyby tu stáli samí bílí a vypadali bohatí, uvěřil by mi. Ale ve frontě je jasně vidět lidi několika ras! Proč by si chudí černoši kupovali předražený chleba? Je zřejmé, že v Londýně je chleba nedostatek. I když hladomor snad zatím ne, to by se ve frontě víc strkali.

Iva Pekárková

Co k tomu dodat? Tenhle naivní, nevinný hoaxík, o kterém jsem se domnívala, že je to legrace, už se nepovedlo tak docela vyvrátit. Nepovedlo se to ani mně, jeho pachateli. Nestačilo vyjít s pravdou ven. Fotka začala žít vlastním životem a šířit se po netu jako důkaz, že v Londýně není k dostání chleba. A já s tím nemůžu dělat vůbec nic.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.