Irský ministr: Když neporoste blahobyt, hrozí, že se vrátí neblahé věci z minulosti

20. únor 2022
Evropa Plus

Vyjednavači Evropské komise a londýnské vlády hledají shodu na úpravách fungování severoirského protokolu, který je součástí brexitové smlouvy. Na jeho základě se na Severní Irsko i po brexitu vztahují pravidla jednotného evropského trhu. Celní kontroly se proto mají provádět na severu Irského ostrova. Tamním unionistickým politikům ani britské vládě se to nelíbí. Na začátku února severoirský ministr zemědělství jednostranně kontroly na potraviny zrušil, čímž vyvolal krizi.

Ze zákulisí obou stran zaznívá opatrný optimismus, že by alespoň částečná dohoda mohla být na stole do konce února. Věří tomu i irský ministr pro evropské záležitosti Thomas Byrne.

„Rozhovory mezi Evropskou unií a Velkou Británií v Bruselu a v Londýně se vyvíjejí dobře,“ říká v exkluzivním interview pro pořad Evropa Plus.

„Nechci zacházet do detailů těch vyjednávání, protože ta stále pokračují. Hlavním cílem je ale zachovat mír v Severním Irsku a ochránit jednotný evropský trh,“ poznamenává irský ministr, který přednedávnem navštívil Prahu.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš je k brzké dohodě a jejímu zavedení do praxe mnohem skeptičtější.

Čtěte také

„To, že se obě strany konstruktivním způsobem posouvají směrem k dohodě, to možné určitě je. Jestli ji uvidíme v únoru nebo v následujících měsících v praxi, o tom bych měl velkou pochybnost,“ soudí odborník na brexit.

Důvodem je podle něj složitá politická situace v Severním Irsku, kde po jednostranném odvolání celních kontrol rezignoval premiér a obnovení společné vlády severoirských unionistů a republikánů do plánovaných květnových voleb je vysoce nejisté.

Samotné zrušení celních kontrol na potraviny v mezidobí pozastavil soud, dokud ho právně nepřezkoumá.

„Současná politická nestabilita je podle mého názoru velmi nebezpečná,“ varuje Byrne.

Důsledkem politické nestability v Severním Irsku bude, že ekonomika neporoste a neporoste sociální blahobyt.
Thomas Byrne

„Ekonomický i politický systém v Severním Irsku potřebuje jistotu a stabilitu. Důsledkem politické nestability v Severním Irsku bude, že ekonomika neporoste a neporoste sociální blahobyt. Nechci to přeceňovat, ale vždycky to zvyšuje riziko, že se vrátí neblahé věci z minulosti,“ připomněl ministr desetiletí násilností v Severním Irsku v minulém století, které ukončily až Velkopáteční mírové dohody v roce 1998.

Tyto dohody položily základ mírovému procesu v Ulsteru, jehož zachování se podřídila i jednání o vystoupení Británie z Evropské unie. Jejich výsledkem je složité uspořádání pobrexitových vztahů, včetně celní hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, kterou se teď tamní politici snaží změnit.

Nakolik je to reálné a o jaké změny se teď vedou hlavní jednání? To přiblíží pořad Evropa Plus, který nabídne také rozhovor s irským ministrem pro evropské záležitosti Byrnem o dalších aktuálních evropských tématech.

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.