Investice zvažovaná v Dolní Lutyni je tak velká, že se nevejde do žádného brownfieldu, říká hejtman

18. březen 2024

Dolní Lutyni a Věřňovice má od sebe oddělit obří továrna na autobaterie. Řada lidí záměr vítá, ale místní podepisují petici proti, plánují i obecní referendum. Jak se na strategickou investici dívá kraj a co na to říká hejtman Jan Krkoška (ANO)?

Možná výstavba gigafactory v Dolní Lutyni má zahýbat ekonomikou celého kraje. Jedná se o strategickou investici i v ČR. Dvousetmiliardová investice je klíčovým projektem pro rozvoj regionu. U místních obyvatel ovšem budí vášně a proti projektu již vznikla petice a v plánu je i obecní referendum v Dolní Lutyni.

Čtěte také

Pane hejtmane, pojďme si tedy shrnout, co přesně je v plánu na těch polích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi postavit?

Na začátku je potřeba říct, že se jedná o projekt ministerstva průmyslu a CzechInvestu. Z pozice kraje jsme na začátku a jsme vlastně v roli úřadu, který nějakým způsobem podporuje všechny ty technické věci, které musíme před rozhodnutím udělat. Takže v tuto chvíli opravdu jsme k dispozici ministerstvu a Krajský úřad Moravskoslezského kraje bude teprve připravovat různá rozhodnutí k tomu, zda tady taková průmyslová zóna může vzniknout.

Investorům, které lákáme do Moravskoslezského kraje, nabízíme celou řadu brownfieldů. Ale v tuto chvíli se jedná o investora, který má tu svoji investiční záležitost tak velkou, že se nevleze do žádného průmyslového areálu typu brownfieldu, a proto se rozhoduje v rámci ČR a zahraničí jít do většího rozloh. Nabízeli jsme třeba i Barborou na Karvinsku, ale ta také nevyhovuje parametrům, které ten investor potřebuje.

Co pro kraj může znamenat takto výrazná investice? Taková částka se asi v dějinách zahraničních investic v Česku neobjevuje úplně běžně?

Je to velká investice. Když přichází takový investor, tak to není jen o tom, že se někde postaví továrna. Ale musíme si uvědomit, že se budou zaměstnávat naši lidé a že ten investor se bude podílet i na rozvoji měst a vesnic okolo. Bude se muset vybudovat infrastruktura, protože v tuto chvíli ty lokality nejsou připravené na tak silného velkého investora.

Samozřejmě bude to také znamenat posílení vysokoškolského vzdělávání, protože přijdou nejmodernější chytré technologie a tady bude úzká provázanost právě na tu výuku. Je to i další rozvíjení malého a středního podnikání, protože budou potřeba navazující služby. Je to opravdu celá řada věcí.

Pojďme se podívat na zaměstnanost. Podle informací, které máme, by mělo jít až o 7000 pracovních míst, a to v oblasti, která je dlouhodobě strukturálně postižené, která trpí vysokou nezaměstnaností. Přesto, jedná se o pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou. Má vůbec ta oblast Karvinska potenciál naplnit tu továrnu zaměstnanci?

Já se domnívám, že Moravskoslezský kraj ten potenciál má. Doly se postupně uzavírají, máme problém s Liberty. Domnívám se, že zaměstnat různé segmenty zaměstnanců se nabízí právě v nějakém větším projektu.

Továrna má vzniknout na pozemcích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi. Dohromady má mít přes 200 hektarů

Komunikace s občany, to je docela zásadní téma, protože záhy poté, co informace vyplula na povrch, se hned zvedla vlna nevole mezi občany Dolní Lutyně a Věřňovic. A dokonce vznikla petice, která k dnešnímu dni už má více než 2600 podpisů k tomu, aby bylo vyhlášeno obecní referendum. Jak se díváte na tu reakci místních obyvatel?

Chápu obyvatele ohledně obav zhoršení kvality životního standardu. Já jenom chci za sebe říct, že mým cílem bude určitě to, aby ten standard obyvatelé měli vysoký, aby ta kvalita života se nezměnila, nezhoršila. To všechno bude právě v tom prověřování těch systematických opatření pro to, aby ta průmyslová zóna buď vznikla, nebo nevznikla.

Už teď intenzivně komunikujeme s obcemi jako takovými, kdy se zabýváme třeba dotazy a problémy s dopravou, jde také o budování infrastruktury vevnitř těch obcí a to jsou školky, školy a podobně. To všechno vlastně musí zůstat, ba naopak posouvat tu hranici, aby ten kvalitní život obyvatelé měli. To musí být.

Jak se hejtman dívá na postavení obyvatel Věřňovic, které by investice odřízla od okolního světa? A co by bylo s pozemky, kdyby se gigafactory rozhodla továrnu v našem kraji nepostavit? Kolik ještě velkých investorů potřebujeme? A existuje nějaký časový horizont, kdy by mělo být jasno? Poslechněte si rozhovor s moravskoslezským hejtmanem Janem Krkoškou v pořadu K věci ČRo Ostrava.

Spustit audio

Související