I speciální vyhřívané palandy budou mít lvi Simba a Luena v novém výběhu v táborské zoo

11. březen 2024 07:36

Král s královnou budou vládnout z moderního paláce. Lvi pustinní Simba a Luena z táborské zoologické zahrady se letos nastěhují do nového domova. Největší změnou bude několikanásobné zvětšení výběhu, ale také technologie, které usnadní péči o šelmy.

Třináctiletý lev Simba patří mezi největší lákadla Zoo Tábor. Zatím obývá původní výběh. Letošní narozeniny ale už společně se samicí Luenou oslaví v novém domově plném moderní techniky.

Čekají na ně například speciální palandy, které podle technického ředitele Ondřeje Chalupy umožňují i vážení šelem. „Mají vážní můstek a my si můžeme po ulehnutí zvířat zapnout obě váhy. Výsledek se nám zobrazí na displejích,“ popisuje.

Aktuální data o hmotnosti lvů jsou důležitá nejen pro správné dávkování potravy. „Když máme potom podávat třeba prostředky na odčervení, můžeme váhu odhadnout, ale vždycky je lepší přesný údaj,“ vysvětluje ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Čtěte také

O pohodlí šelem bude postaráno díky speciálním topným rohožím, které pelíšky vyhřívají na 45 stupňů Celsia. A novinkou je také odebírání vzorků krve, které se obejde bez uspávání zvířat. „Tohle je nástavec, který dáme na mříže, a budeme zvířata učit, aby tam dala tlapku, nebo ocas, aby se udělala preventivní vyšetření,“ ukazuje Evžen Korec.

Rozbory krve poskytují chovatelům cenné informace o zdravotním stavu lvů. Základem je ale přimět zvíře ke spolupráci, což není podle zástupce kurátora velkých šelem Martina Ondrucha snadné. „Učí se povely přes odměny, pamlsky a trvá hodně dlouho, než se to podaří,“ říká.

Zoo Tábor do nového bydlení a rozlehlého výběhu pro lvy investuje zhruba 20 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související