I buly se dá natrénovat. Plekanec si přivezl z NHL speciální stroj, popisuje Martin Procházka

19. říjen 2021

Kdo je v hokejové extralize největší mistr na buly? Třeba Jiří Novotný, který v Motoru České Budějovice válí a trenér i hráči si ho pochvalují. A Tomáš Plekanec si z NHL přivezl na vhazování  stroj. Jak vypadá a jak se na něm trénuje? O o tom mluvil expert a bývalý hokejový reprezentant Martin Procházka.

Máme za sebou čtvrtinu soutěžte. Za který tým bys chtěl aktuálně hrát? A do kterého bys takzvaně ani nevlezl?

Začnu týmem, kde bych nechtěl být. Momentálně nejhůře je na tom Zlín, pro ně je to hrozně těžká situace, už osm zápasů v řadě nevyhráli, trápí se a je to jedno, zda přišli noví trenéři. Forma je v podstatě stejná, zápasy jsou podobný. Je spíše potřeba zkvalitnit tým a sehnat jednoho klíčového hráče, kádr oživit, dostat hráče z velkého tlaku.

Čtěte také

Na druhou stranu, z týmů, co hrají nahoře, je mi asi nejsympatičtější hra Třince. V Třinci bych se cítil dobře – za prvé má skvělou arénu, nejlepší u nás po O2 Aréně v Praze, a hraje útočný hokej, mají na to kvalitní hráče. Tam bych se cítil dobře, i na přesilovkách.

Třinec není vedoucím týmem tabulky, ale je zajímavé, že nebodoval pouze v jednom ze 13 odehraných zápasů. Jak moc pomáhá týmu, že dokáže bodovat ve valné většině zápasu, a to i přesto, že se mu herně tolik nedaří v zápase?

Speciální stroj do Brna přivezl Tomáš Plekanec

Pomáhá to k tomu, že jejich sebevědomí roste zápas od zápasu. I když nebodují v každém za tři body, tak jsou schopní bodovat, dokážou to rozložit na plno hráčů. Mají tam top hráče, kteří bodují v přesilovkách, organizace je výborně postavená. A když něco trochu neklape nebo někteří hráči se chtějí třeba ulevit, tak Venca Varaďa je člověk, který je okamžitě dostane zase na zem.   

V čem je kouzlo vítězství na buly a jak se to dá natrénovat?

Za prvé je tam potřeba zkušenost hráčů. Přeci jenom, když jsou hráči zkušení, tak se dokážou podívat na protihráče, jak se postaví k buly, jakým způsobem ji hraje, jestli bekhendem nebo forhendem. Pak jsou na to různá cvičení, specialista je Tomáš Plekanec, který si z NHL přivezl stroj. Jde o rychlost, reakci, je tam plno věcí, ale dá se to natrénovat.

S mikrofonem za hokejem 16:30-20:00. Poslouchejte zápasy 16. kola nejvyšší domácí hokejové soutěže s reportéry Radiožurnálu Sport, kteří v živých vstupech komentují vývoj utkání.

 

A jak vypadá ten stroj?

Je to vhazovací stroj, který vhazuje puky ne úplně pořád na stejný místo, to znamená, že tam je postřeh – je potřeba reagovat na vhození puku na led, hráči musí počkat, až ten kotouč spadne. Buď puk hraje dopředu, nebo do strany, za sebe, u vhazování je plno možností.

Velký mistr na vhazování je i Jiří Novotný…

Ano, a je velkým přínosem pro Motor České Budějovice. Četl jsme komentáře trenéra Jardy Modrého, že nejenom v kabině, na střídačce, ale i na střídačce odehrál 15 minut za zápase, měl skvělé střídání, vhazování. I hráči si ho pochvalovali, že i když tři čtvrtě roku nehrál, tak předvedl výborný výkon. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související