Hoteliéři si stěžují na nedostatek zahraničních klientů

4. srpen 2008
Zblízka

Je deset minut po deváté hodině. Vaším dopoledním společníkem, ať už jste v autě, v kanceláři nebo doma, je Radiožurnál. Prázdniny jsou dnes čtvrtého srpna ve své druhé půlce a řada z nás teď také má dovolenou a navštěvuje různé metropole. Stejně tak do té naší jezdí cizinci, do Prahy jich ročně přijede víc než půl milionu. I když je turistů v Praze stále dost, hoteliéři si stěžují na jejich nedostatek. Proč tomu tak je a co si vlastně zahraniční turisté o naší metropoli myslí, na to se zblízka podívala Lubica Bergmanová.

Lubica BERGMANOVÁ:
Pokud se budete stejně jako já procházet Prahou, například po Václavském náměstí, Karlově mostě, či zavítáte na Staroměstské náměstí, češtinu asi zřejmě jen tak neuslyšíte. Zahraničních turistů je v naší metropoli stále dost. Hoteliéři si ale stěžují na jejich nedostatek, a to hlavně v letošním druhém čtvrtletí. Podle statistiky za deset tisíc pokojů v tří až pětihvězdičkových hotelech takzvané tržby na pokoj k dispozici se v březnu propadly o víc než sedmnáct procent. Ještě o dva procentní body hůře na tom byly hotely v dubnu a podobné to bylo i v červnu. A co je jednou z hlavních příčin tohoto poklesu?

Pavel HLINKA, prezident Asociace hotelů a restaurací:
Počet turistů vzrostl od počátku roku asi o necelá tři procenta. Problém je v tom, že v té samé době narostla kapacita pražských hotelů o deset procent. To znamená, že dochází k rozmělňování toho počtu turistů do více hotelů a tudíž je to samozřejmě obtížnější s tím něco dělat.

Lubica BERGMANOVÁ:
Vysvětluje prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka. Hotelový trh v Praze je zkrátka přesycen. Praha ale také přichází o svoji kongresovou tradici. Mezinárodních kongresů v naší metropoli ubývá. Vloni se jich konalo sedmdesát dva, tedy o deset méně než předloni. I přesto je ale například marketingová manažerka Hotelu Diplomat Zuzana Lechnířová mírně optimistická.

Zuzana LECHNÍŘOVÁ, marketingová manažerka Hotelu Diplomat:
V podstatě i to druhé čtvrtletí roku 2008 bylo oproti roku 2007 podstatně klidnější. Svoji roli hrálo určitě také to, že Velikonoce byly poměrně brzy, již na konci března. A Velikonoce určitě velmi silně podporují turistický ruch v druhém čtvrtletí. V podstatě ta kongresová sezóna začíná opravdu, nebo největší gró probíhá září, říjen. Takže v současné době zaznamenáváme mírný pokles obsazenosti, nicméně stále to ještě nemusí nic znamenat.

Lubica BERGMANOVÁ:
V centru Prahy jsou ale hoteliéři, kteří vám mimo mikrofon přiznají, že je situace katastrofální a jejich kapacita není ani z padesáti procent naplněná. Hoteliéři navíc na klesající poptávku nezareagovali příliš šťastně a většina z nich drasticky snížila ceny. Podle Pavla Hlinky ale kvůli tomu klesá úroveň hotelů a tím pádem i zájem solventních klientů.

Pavel HLINKA, prezident Asociace hotelů a restaurací:
Je zcela velká obava o to, že ti dobří turisté do Prahy přestanou jezdit, protože nebudou chtít potkávat ty lidi, kteří ze zahraničí přijedou a občas se neumí chovat, občas chodí opilí, špinaví. Prostě všechno to, co negativně působí na člověka, který má nějakou úroveň a je ochoten utratit nějaké peníze.

Lubica BERGMANOVÁ:
Většina hoteliérů, restauratérů a obchodníků si ale stěžuje i na to, že Praha nemá zahraničním turistům co nového nabídnout a řada z nich se už zpět do naší metropole zkrátka nevrací. Praze podle nich také chybí celosvětová propagace. Řadu zahraničních turistů ale odrazuje i další negativní faktor. Praha v letošním roce výrazně pokročila v žebříčku nejdražších měst světa a posunula se o dvacet pozic na dvacátou devátou příčku. Zajímalo mě proto, co si o tom myslí samotní zahraniční turisté.

zahraniční turista:
Chcete vědět něco o Praze? Zatím jsem nic neviděl. Je to zhruba pět minut, co jsem dorazil.

Gavin, indický turista:
Do Prahy jsem přijel s přáteli, mám tady totiž sestru. Od ní jsem se o Praze dozvěděl. Přijeli jsme si sem odpočinout, pobavit se a také nakoupit. Když totiž Prahu srovnám s jinými evropskými městy, rozhodně není drahá. Určitě se sem jednou vrátím.

Lubica BERGMANOVÁ:
Říká Gavin, který pochází z indického Dillí. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lub
Spustit audio