Hostem pořadu a Zity Senkové byl Milan Slezák, komentátor ČRo

31. říjen 2013

Komentátor Milan Slezák se věnoval především situaci ohledně odposlechů německých politiků a komentoval události kolem unesení dvou českých dívek v Pákistánu.

Své dotazy směřujte na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Pod dohledem velkého bratra

Evropská unie žádá Bílý dům o vysvětlení odposlechů německých lídrů, včetně kancléřsky Angely Merkelové. NSA měla údajně provádět špionáž, a to i na soukromých číslech od roku 2002. Tyto kroky prý schválil sám prezident Barack Obama: „Špehovalo se, špehuje se a špehovat se bude, ale mám pocit, že v tomto případě byla překročena jistá mez, navíc u spojenců. Američané zatím nepotvrdili, že německou kancléřku odposlouchali, přesto to z jejich prohlášení jasně vyplývá.“ Celý incident prý započal v období, kdy došlo k útoku na USA. Teroristé se tehdy formovali převážně v Německu, kde se také radikalizovali. Proto bylo prý v bezpečnostním zájmu Američanů začít Evropu více sledovat.

S terorizmem nelze bojovat na dálku

Nové video dvou českých dívek unesených v Pákistánu ukazuje, že jsou ve špatném stavu. Hovoří o vlastní smrti a poslední vůli: „ Je to věc pochopitelně naprosto otřesná. Všichni bychom na ta děvčata měli myslet a přát naší vládě, aby jednání dotáhla do zdárného konce." Čtveřice Francouzů se prý včera, po třech letech, dočkala osvobození. Cena za jejich svobodu byla údajně vysoká. Hovoří se o výkupném v hodnotě až 25 milionů eur, což Francouzi zatím dementují: „Já si myslím, že k zaplacení výkupného nakonec přecijen došlo. Jsou zprávy o tom, že se podařilo svobodu unesených vyjednat, ale není to příliš pravděpodobné." Podle slov M. Slezáka nelze s terorizmem bojovat na dálku a stát by měl vždy udělat maximum, aby své občany pomohl dostat zpět do vlasti.

Milan Slezák
je hlavně zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu.
Jako novinář specializovaný na zahraniční záležitosti hodně cestoval: byl například v Austrálii, v Japonsku, v Kostarice, v Nikaragui, na Tchaj-wanu, v Izraeli, v Turecku, Indii, Vietnamu, ve Spojených státech, Libanonu, Jordánsku, v Malajsii.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: msl
Spustit audio