HLASUJTE: Odejde podle vás ČSSD z vlády, nebo ne?

15. červenec 2019
Radiofórum

Sociální demokraté by dnes měli rozhodnout o setrvání ve vládě Andreje Babiše (ANO). Jako podmínku si stanovili odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), které ale prezident odložil až do konce července a situaci tak dál blokuje.

Prezident má odvolání Staňka podepsat a hotovo, myslí si senátor TOP 09 Czernin

Tomáš Czernin

Senátor TOP 09 Tomáš Czernin už před necelým měsícem oznámil kandidaturu na předsedu strany. Hrabě, lesník, zemědělec a majitel zámku Dymokury je senátorem od roku 2016. V Interview Plus tvrdí, že Česko není prezidentský stát a hlavní slovo má u členů vlády premiér.

Další podmínkou Miloše Zemana je jiný kandidát než místopředseda a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sociální demokraté ale na jeho jméně trvají a podmínili tak i své další setrvání ve vládě. Členové ČSSD totiž už jasně dávají najevo, že si nenechají od premiéra a prezidenta diktovat, kdo má usednout na ministerské křeslo. 

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Měli by sociální demokraté skončit ve vládě, nebo ne? Mají ustoupit, anebo trvat na nominaci Michala Šmardy? A jaké další varianty vládnutí se podle vás nabízejí?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

Hlasujte ve stejné anketě jako 8. července. Vládní krize, podle některých dokonce krize ústavní, se totiž táhne už od konce května, kdy prezident nepřijal demisi ministra kultury a pak ani nereagoval na žádost premiéra o jeho odvolání.

 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.