HLASUJTE: Měl by být podle vás Staněk odvolán z funkce ministra kultury?

30. květen 2019
Radiofórum

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka, protože podle jeho názoru neudělal nic špatně.

Pro prezidenta je teď odvolání Staňka věc prestiže. Čekám tvrdý boj a komplikace, říká Zaorálek (ČSSD)

E-mail exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) unikl loni v prosinci ze stránky s online pirátskými filmy Bombuj.eu.

Po úterní schůzce prezidenta Miloše Zemana a Antonína Staňka je jasné, že se jeho odchod z ministerstva kultury zkomplikuje. Alespoň to v Interview Plus vysvětloval předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Odpověděl i na otázku případného odchodu sociálních demokratů z vlády nebo důvodu tak velkého neúspěchu v eurovolbách.

Alespoň tak to napsal v dopise šéfovi kabinetu Andreji Babišovi. Má prý počkat na výsledky trestních oznámení, které ministr podal.

Policie má šetřit ministrovo podezření u bývalého ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci - odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala.

Babiš doslova řekl, mu prezident napsal, „že zkrátka Národní galerie nefungovala ekonomicky transparentně. To je ten důvod, proč demisi odmítl“.

Sociální demokracie ale na odchodu ministra trvá. Na jeho místo už má kandidáta −   místopředsedu a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

Co bude dál?

„Předpokládám, že Jan Hamáček (ČSSD) navrhne odvolání a já následně požádám pana prezidenta, aby ministra Staňka odvolal. Je to v rámci koaliční dohody, kde v personálním obsazení pěti ministerstev, které jsou ve správě ČSSD, tak musím postupovat," popsal Babiš další postup.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Proč podle vás prezident Zeman vzdoruje odvolání ministra kultury? Rozhodla se sociální demokracie správně, když chce na ministerstvo kultury dosadit dalšího komunálního politika?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.