Hitem sezony je Trogir

25. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Míra nezaměstnanosti v Chorvatsku je jedenáct a a půl procenta. Historická loď z dob Dubrovnické republiky spuštěna na moře. Dva chorvatské fotbalové kluby hrají předkolo poháru UEFA. V Omiši pláže vybaveny i pro invalidy.

Míra nezaměstnanosti v Chorvatsku je jedenáct a a půl procenta. Zdejší ministerstvo práce zveřejnilo statistiku za prvních sedm měsíců letošního roku. Podle nich nyní nepracuje zhruba 293 tisíc Chorvatů. Během letní turistické sezony přitom počet nezaměstnaných tradičně klesá. Řada z nich nachází uplatnení v ubytovacích a stravovacích sklužbách. Přímo ve Splitsko-Dalmatské župě je bez práce více než 36 tisíc lidí. To je mírně nad celostátním průměrem.

Historická loď z dob Dubrovnické republiky spuštěna na moře. Replika středověké dubrovnické galény je hotov. Loď po dvaadvaceti měsících práce dokončili truhláři v omišském přístavu. 27-metrová loď vyjela poprvé na Jadran včera. Po několika zkušebních plavbách by pak měla začít sloužit turistům. Kapacita dubrovnické galény je dvě stě lidí a její stavbu zaplatila jedna z místních cestovních kanceláří.

Turisty stále více láká středověký hrad Trogir. Jen za první tři srpnové týdny přilákal více než 5 tisíc návštěvníků, to je zhruba o desetinu více než v loni. Mezi návštěvníky Trogiru a okolí tvoří domácí Chorvaté tři procenta. Mezi turisty převažují Maďaři a Němci.

Dva chorvatské fotbalové kluby hrají předkolo poháru UEFA. Klub z Rijeky nastoupí proti bulharskému Litexu. Bulharsko má náskok jednoho gólu z minulého utkání. Inter Bělehrad se utká a Ćervenou Hvězdou. V prvním utkání Hvězda zvítězila 3:1. Zápasy přenáší i chorvatská televize.

Když už hovoříme o koupání, letos máme i jednu dobrou zprávu. Moře u městské pláže v Omiši je přístupné i invalidům. Město tam totiž zřídilo zdviž, pomocí které se do vody dostanou i těžce postižení. Navíc se obejdou bez cizí pomoci. Je to první podobné zařízení přímo na městské pláži. Na tělesně postižené ale myslí i jinde, například na pláži Ivašnjak na Makarské, kde je také vybudovaný bezbariérový přístup do moře.

Počasí

Dopoledne na celém pobřeží bude hezky, bude sluečno, po poledni přijdou ze západu mraky. Navečer na severním Jadranu přeháňky, ojediněle bouřky. V Dalmácii bude teplo a slunečno celý den. Bude slabý jihozápadní vítr, odpoledne se otočí na severní vítr. Ranní teploty 16-21, odpolední 24-29 stupňů.

Prognoza za pomorce: Upozornění: Zítra na severním Jadranu možnost bouřek. V noci na Jadranu bude buď úplně klidno, nebo bude foukat jihozápadní až jihovýchodní vítr o síle 4-8 uzlů. Zítra na severním Jadranu proměnlivá oblačnost. Můžou přijít i přeháňky a místy bouřky. Moře bude úplně klidné nebo bude foukat mírné jugo. Na jižním jadranu severozápadní vítr. Moře na 1-2.

Doprava

Doprava je dnes bez kolon a bez zdržení. Od deseti večer bude policie omezovat dopravu v tunelu Tuhobič na dálnici A6 Rijeka Záhřeb. Doprava tam bude svedena do jednoho pruhu a omezení potrvá do pěti do rána.

Na státní silnici 209 se od obce Mursko Središče směrem do Slovinska jezdí kvůli vysoké vodě jenom jedním pruhem.

Informace o přechodech: Nikde se dlouho nečeká, jenom přechod Svilaj je kvůli vysoké vodě mimo provoz. Trajekty plují podle řádu a nikde se na ně nečeká.

Kurzy

Sto českých korun směníte za 24 kun a 90 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 37 lip. Jedná se ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco více.

autoři: vav , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu