Hitem karlovarských diváků jsou Motocyklové deníky

8. červenec 2005
Zprávy

Na filmovém festivalu v Karlových Varech padl loňský rekord návštěvnosti. Zatímco při minulém ročníku zavítalo do kin 123.749 diváků, letos už pokladny vydaly na 130 tisíc vstupenek. Hitem posledních dní se stal film Motocyklové deníky.

Film brazilského režiséra Waltera Sallese je má jednu velkou hvězdu - Gaela Garcíu Bernala. Herec, známý u nás z filmů Amores Peros, Mexická jízda nebo Špatná výchova, tentokrát ztvárnil mladého Ernesta Che Guevaru, který teprve poznává svět.

Právě hledání životních hodnot mladé karlovarské publikum zaujalo. "Podle mě tam byla důležitá ta změna, že on zaznamenal, jaké jsou rozdíly mezi lidmi a od toho se potom odvíjel celý jeho život," říká jedna z divaček.

Film Motocyklové deníky vznikl podle Guevarrových deníků, které si psal během cesty po Latinské Americe. Snímek získal Cenu BAFTA a François Chalais Award a Cenu ekumenické poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2004.

Dosud se na karlovarském festivalu uskutečnilo 431 projekcí. Další začnou během dneška a ještě na sobotu, kdy festival skončí předáním cen, je jich připraveno čtyřiačtyřicet.

autoři: leš , dka
Spustit audio