Hašení požáru nedaleko Splitu

21. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Od začátku července hořelo v Chorvatsku už na 450 místech a tento počet neustále narůstá. V těchto chvílích hasiči stále bojují s dalšími požáry, které se nacházejí na hranicích s Černou Horou a pak také v Dalmácii. Už několikátý den hoří například 5 hektarů borového lesa a rašeliny nedaleko Splitu. Oheň přes noc ozařuje hvězdnou oblohu.

Hasičům práci komplikuje vítr a špatně přístupný terén, takže k hašení musí využívat speciální letadla, která nabírají vodu na mořském pobřeží. Požár se sice podařilo lokalizovat a ochránit před ním obydlená území, nicméně hašení bude trvat pravděpodobně ještě několik dalších dnů..

Přes tisíc pět set obyvatel i návštěvníků ostrova Zadar se včera zapojilo do Skoku milenia. Společný skok, kterého se zúčastnil i ministr moře Božidar Kalmeta nebo operní pěvec Boris Martinovič, se opakoval celkem třikrát. Poprvé skočili všichni účastnici po nohách, podruhé vytvořili dominový efekt a nakonec se do vody vrhli po hlavě. Skok milenia měl i charitativní rozměr, vybrané peníze byly věnovány škole plavání pro invalidy.

Kulturní nabídka. V Dubrovniku v kostele Domino dnes od 21 hodin začne koncert Dubrovnického komorního tria. V zahradě Chorvatského národního divadla ve Splitu začne rovněž ve 21 hodin predstavení Libar o' libra Marka Uvodića Splićanina. Příznivci rockového žánru jsou zváni na zámek Gripe, kde v 10 večer začíná koncert zdejší populární skupiny Jinx.

Pokud máte rádi poetiku Antoina de Saint-Exupéryho nenechte si ujít představení ve Františkanském klašteře na ostrově Hvar. V nastudování Chorvatského amatérského divadla zde bude ve 21 hodin uveden Malý princ. Další pozvánka míří do Omiše. Na namesti sv. Michala se dnes odehraje finale mužských dalmatinských kapel. Soutěžní přehlídka začíná v 21 hodin..

Muzika bude znít i v Kaštel Štafiliću, kde ve 21 hodin začíná hrát chorvatska skupina, která si říká Hladno pivo. V klubu Aurora v Primoštěnu vystoupí dnes jeden od nejpopulárnejšich chorvatskýh pěvců - Mišo Kovač. Ten mimochodem prodal nejvíc svých CD a kazet v celé bývalé Jugoslavii. Začatek koncertu je ve 23 hodin. A teď se podíváme na Zadar. V kostele sv. Frane koncertují dnes violoncelistka Monika Leskovar a Gudacky kvartet Pionir. Začatek je v 21 hodin.

Kurzy

Jadranska banka dnes za 1 euro vyplácela 7, 23 kuna a za 100 českých korun 25,6 kuna

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA jsou ceny stabilní: litr benzínu super 95 stojí 7,85 kuna, za eurosuper zaplatíme 8 kuna, za naftu 7,38 a za LPG 3,35 kuna. U ostatních prodejců jsou ceny obdobné nebo o pár lipa vyšší.

Doprava

Až do neděle je třeba počítat s větším provozem na hlavních tazích k moři, kam přijíždějí noví turisté. Silnější provoz hlásí hraniční přechody Kaštel Rupi, Pljovani a Bregana. Dobrá zpráva pro řidiče, kteří budou projíždět tunelem Mala Kapela. Tím se totiž opět projíždí obousměrně, kolony se zatím netvoří. Asi 3,5 km dlouhá kolona se tvoří v těchto chvílích na dálnici A 1 mezi Zagrebem a Splitem u mýtné brány Lučko. Na dálnici A1 je třeba počítat i s občasným omezením rychlosti na 60 km/h v úseku mezi tunely Mala Kapela a Sveti rok.

Počasí

U Jadranu bude zítra většinou slunečno, výjimečně polojasno. Ranní teploty od 22 do 27 stupňů, nejvyšší odpolední teploty 33 až 38 stupňů. Podobně bude i v dalších dnech. Povane slabý západní a jihozápadní vítr. Na otevřeném moři severozápadní vítr. Teplota moře je 25 až 28 stupňů. Pro jachtaře není vydáno žádné upozornění. Na jadranu bude převážně foukat jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 10 uzlů, zkraje dne jižní vítr, který může dosahovat rychlosti až 16 uzlů. Po poledni na středním a jižním Jadranu převážně severozápadní a zápaní vítr o síle 4 až 10 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2, na severním Jadranu může dosáhnout i stupně č. 3. Viditelnost 10 až 20 kilometrů .

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu