Hala pro rychlobruslaře by mohla stát u Hlinska, potvrdil hejtman

17. duben 2019 10:30

Nejdřív to byl Velký Osek, potom Nové Město na Moravě a naposledy Brno. A teď se mluví o další lokalitě: nová hala pro rychlobruslaře by mohla vyrůst u Hlinska.

Serveru iROZHLAS.cz to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). S projektem podle něj přišel rychlobruslařský svaz. Jednání aktuálně probíhají, což potvrdil už dříve i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Halu Martiny Sáblíkové řeším už dlouho. Potkal jsem se s ní opakovaně po olympijských hrách i teď, když vyhrála ty medaile. Je ostuda, že tady taková hala není,“ řekl minulou neděli premiér Andrej Babiš (ANO).

„Teď jsem se dozvěděl, že je projekt, že je už nějaký pozemek, že to řeší nějaký kraj a nějaké město a já říkám fajn, když to vyřešíte, tak přijďte a zkusíme vám pomoci s financováním,“ pokračoval premiér. Konkrétní lokalitu ale říct odmítl.

Hala u Hlinska

Server iROZHLAS.cz proto obeslal všechna hejtmanství. Jejich odpověď však byla vesměs totožná: my halu pro rychlobruslaře neřešíme. Ovšem s výjimkou jednoho, a to pardubického hejtmana Martina Netolického. „Jednání probíhají,“ zněla ve zkratce jeho reakce.

Rychlobruslařská hala v Inzellu, kterou dává za vzor trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák

Na kraj se podle Netolického obrátil přímo rychlobruslařský svaz s tím, že by profesionální hala mohla vyrůst poblíž Hlinska. Město leží v nadmořské výšce zhruba 600 metrů, což odpovídá dřívějším nárokům trenéra Nováka.

„My jsme si hlavně s trenérem vyměnili nějaké informace. Pochopitelně jsem jednal o této věci i s panem Hniličkou (vládní zmocněnec pro sport – pozn. red.) a vyčkávám na konkrétnější podobu té představy,“ popsal hejtman.

Rychlobruslaři ze Skutče mají svůj vysněný ovál. Za pár týdnů ale roztaje

Roman Vodička ml. vede při tréninku mladé rychlobruslaře

Rybník, molo z prken a na břehu chatky. Takhle vypadá líheň mladých šampionů. Sportovci z rychlobruslařského klubu ve Skutči vyměnili halu za okruh pod širým nebem. Než ale nazují dlouhé nože, musí si dráhu proházet.

Klíčový bude podle Netolického způsob financování celého projektu. „Pokud bude všeobecná shoda a stát se postaví čelem k financování, tak lze o této záležitosti jednat. Pardubický kraj může ve spolupráci s městem přispět dominantně na úpravu okolí, parkovacích ploch, případně do silniční infrastruktury,“ pokračoval hejtman.

Na kolik peněz by měla stavba sportoviště vyjít, Netolický ale neřekl. „Zatím je to předčasné. Nemáme v ruce nic jiného než studii, která vznikla pro Nové Město na Moravě. Ta musí být samozřejmě upravena pro tu lokaci zvažovanou na Hlinecku. V tuto chvíli tak ani nevíme náklady, ochota by ale asi byla,“ doplnil.

Příliv turistů

Obecně však Netolický projekt haly v Pardubickém kraji vítá. „Já vítám každou příležitost, která přivádí (turisty – pozn. red.) a zatraktivňuje Pardubický kraj, a zvlášť Hlinecko, pokud by to nebylo pouze v hlavách představitelů svazu, ale dostalo by to konkrétní podobu. Dostalo by zásadní impulz,“ doplnil.

Zástupci rychlobruslařského svazu v čele s předsedou Josefem Nechutným mají příští týden jednat o vzniku nové haly oficiálně také se starostou Hlinska Miroslavem Krčilem (za ČSSD). Ten to považuje za „zajímavou myšlenku“.

autoři: kno , aku , jgr
Spustit audio

Související