George Bush mladší namaloval desítky světových politiků a otevřel vlastní výstavu

5. duben 2014

V 65 letech vzal poprvé do ruky štětec a paletu a o dva roky později už má galerii plnou vlastních obrazů. Bývalý americký prezident George Bush mladší v sobě objevil nový talent a ve svém centru v Dalasu teď otevřel výstavu vlastních obrazů.

Výstavu tvoří především desítky portrétů světových politiků. Nechybí tam třeba Tony Blair, dalajláma nebo Václav Havel.

V rozhovoru, který pro televizi NBC pořídila jeho dcera Jenna, George Bush podrobně popisuje jeden z hlavních vystavených obrazů.

„Vladimir Putin – s ním jsem se setkával často a dobře jsem ho poznal. Měli jsme dobré vztahy, i když časem byly stále napjatější. Vladimir je člověk, který v mnoha ohledech vidí Spojené státy jako nepřítele, i když by to nikdy nepřiznal. Chtěl jsem zachytit osobnost toho muže,“ vysvětluje.

Portréty bývalého prezidenta George Bushe mladšího a jeho otce George Bushe
Detail portrétu bývalého pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa
Ruský prezident Vladimir Putin na obraze bývalého prezidenta George Bushe mladšího
Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert na obraze bývalého prezidenta George Bushe mladšího

Bývalý americký prezident ale zdůrazňuje, že se rozhodně necítí být druhým Rembrandtem. „Trochu jsem se zdráhal obrazy vystavit. Nejsem nějaký velký umělec a ani nechci, aby si to lidé o mně mysleli. Chtěl jsem trochu oživit své centrum. Chci, aby sem lidé přicházeli a něco se naučili,“ říká.

„Částečně mě inspiroval Winston Churchill, taky maloval ve svém volném čase. Chtěl jsem, aby můj život měl nějakou náplň a malování mi nejen pomáhá trávit čas, ale otevírá mi nové obzory,“ objasňuje Bush, proč se vrhl právě na malování.

Dnes maluje bývalý americký prezident každý den a říká, že se chce stále zlepšovat. Bere to podle všeho velmi vážně. „Maluji hodně. Mám motivaci a chci se co nejvíce zlepšit. Takže teď poprvé v životě studuji umění,“ řekl britské stanici BBC.

George Bush mladší namaloval i portrét svého otce. A u své rodiny má pro malování velkou podporu. Ve vysílání NBC pochválila obrazy i jeho matka, bývalá první dáma Barbara Bushová. Že by sama stála svému synovi modelem ale kategoricky odmítla. Prý hlavně proto, že už má hodně vrásek.

autoři: onh , mka
Spustit audio