Generál Petr Pavel se stává druhým nejdůležitějším mužem NATO

26. červen 2015

Do čela Vojenského výboru NATO dnes oficiálně nastupuje generál Petr Pavel, který byl donedávna šéfem české armády. Je prvním zástupcem ze zemí bývalé Varšavské smlouvy, který se na tuto pozici dostal. V NATO se tak stane druhým nejdůležitějším mužem.

„Vojenský výbor má na starosti všechny vojenské aspekty činnosti aliance. Předseda výboru je prvním odborným poradcem generálního tajemníka a zároveň Vojenský výbor vydává úkoly a instrukce dvěma hlavním strategickým velitelstvím aliance,“ popsal generál Pavel už dřív.

Bývalý šéf českého generálního štábu považuje novou funkci za velkou výzvu vzhledem k tomu, jakým bezpečnostním hrozbám v tuto chvíli Evropa čelí.

„Je to především současný konflikt na východní Ukrajině podporovaný Ruskem a na jihu hrozba islámského extremismu ze strany dnes především takzvaného Islámského státu. Ta druhotná je migrační vlna ze zemí Blízkého východu i Severní Afriky,“ řekl.

Předsedou Vojenského výboru NATO se Petr Pavel stane nejméně na tři roky. Do svého týmu v Bruselu si na tu dobu přibere i několik českých spolupracovníků.

autor: vkv
Spustit audio