Gabriela Drastichová ze Světlušky: Pro zrakově postižené chceme to nejlepší

24. prosinec 2018

Nadační fond Českého rozhlasu představuje široký záběr činnosti, za 18 let si ale v rámci fondu odžila nejvíce především Světluška. Nyní je ale čas na revizi účelu projektu. Alespoň to říká ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová, která si ráda klade velké cíle.

„V mnohém jsme suplovali státní pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé situaci, dnes ale i ten stát pokryje velkou část potřeb,“ říká s tím, že právě to je odrazovým můstkem k větší odvaze.

Inspiraci v zahraničí čerpá především v oblasti moderních technologií. Právě tam je u nás stát pomalejší – trvá roky, než novou technologii zařadí do své podpory.

Děsím se, co bude příští rok. Do Ježíškových vnoučat se zapojily desetitisíce lidí, říká Martin Ondráček

Martin Ondráček

Když do studia Radiožurnálu naproti Štěpánovi Pokornému usedl šéf projektu Ježíškova vnoučata Martin Ondráček, na webu Ježíškových vnoučat zbývalo pouhých 84 nesplněných přání. Těch splněných bylo v tu chvíli přesně 18 331. „Náhodou jsme se trefili někam, kam se v posledních letech nikdo netrefil,“ říká Martin Ondráček. 

„A tady je právě prostor pro Světlušku – chodit se inspirovat do zahraničí, testovat u nás moderní technologie českými zrakově postiženými,“ dodává.

Bez dobrovolníků se neobejdou

Charitativní pomoc se v Česku stává nedílnou součástí života – nová generace ale bude podle Drastichové raději darovat čas než peníze. „U peněz je to méně osobní, u darování času můžete sledovat, co se děje,“ vysvětluje.

Potvrzuje také, že nadace by se neobešla bez dobrovolníků. Právě ti pomáhají s velkými akcemi jako koncert v pražské Křižovatce, noční běhy nebo Kavárna Potmě.

„Tohle bychom opravdu nezvládli, kdybychom neměli desítky dobrovolníků, kteří nám s realizací pomáhají,“ uzavírá.

autoři: Michaela van Erne , prh
Spustit audio