Fotbalisté Brna stále drží neprůstřelnost

20. srpen 2006

Fotbalisté Brna porazili v utkání čtvrtého kola Gambrinus ligy pražskou Slavii 1:0 a zůstávají spolu s Libercem jediným celkem, který ještě letos neinkasoval. Bez gólů se rozešli hráči Kladna a Zlína, 2:0 porazila Plzeň Teplice a konečně Most doma podlehl Českým Budějovicím 1:2. Nováček z jihu Čech tak slaví první výhru v novém ročníku toho se dočkala také Plzeň. V pondělní dohrávce nastoupí v Uherském Hradišti Slovácko proti ostravskému Baníku.

Brňanům vítězství zajistila branka útočníka Zelenky už z 10. minuty. V prvním poločase měli Brňané převahu a také další střelecké šance. Po změně stran převzala taktovku Slavia, která dohrávala posledních dvacet minut bez vyloučeného obránce Suchého. Brněnský trenér Mazura postavil poprvé do základní sestavy reprezentanta devatenáctky Střeštíka, v týmu Slavie se naopak premiérově po návratu z půlročního hostování z anglického Birminghamu a doléčení zranění objevil v letošní sezoně stoper Latka. Sázka na počáteční tlak domácím fotbalistům vyšla dokonale. Poprvé Brno zahrozilo po šesti minutách, kdy po Poláchově trestném kopu hlavičkoval Trousil těsně vedle branky. O čtyři minuty později Wagner unikl na levé straně právě Latkovi, naservíroval míč od brankové čáry do ideální pozice nabíhajícímu Zelenkovi, a ten do Kozáčikova protipohybu vsítil jedinou branku zápasu.

I když se Slavia pokoušela eliminovat tlak soupeře snahou oplácet rovněž útočnou hrou, záměr jí dlouho nevycházel. Částečné nebezpečí domácím fotbalistům hrozilo pouze po útocích aktivního Šventa z levé strany, k zakončení se ale Pražané dostávali jen zřídka a brankáře Lejsala vážněji neohrozili. Naopak aktivní Brno si vypracovalo další vyloženou šanci v 25. minutě. Důrazný Zelenka se dostal přes Suchého v blízkosti branky k míči, přihrál Wagnerovi, jenž ale akci zakončil střelou těsně vedle tyče. Teprve po půlhodině hry Slavia vyrovnala krok, těsně před odchodem do šaten se dostal dvakrát k zakončení Fořt. Při první střele se ukázkově položil do vzduchu, ránu ale pozorný Lejsal kryl. Vzápětí ztratil Střeštík míč, Fořt však po úniku z levé strany mířil nepřesně. Hned po změně stran vsadila Slavia na ofenzivní pojetí hry. Ve 48. minutě po kontaktu s obráncem Trousilem upadl Latka. Rozhodčí Paták nejprve ukázal na značku pokutového kopu, po poradě s asistentem Zlámalem ale svůj výrok změnil a Latku potrestal žlutou kartou za simulování. Trenér Slavie Jarolím situaci nervově nevydržel a po protestech byl vykázán na tribunu. Brňané se jen s obtížemi bránili tlaku soupeře, který jim dlouho nedovolil založit vážnější akci a hra domácího týmu se smrskla na pouhé odkopávání míčů. Ovšem nápor Slavie k vyrovnání nevedl. Teprve v závěrečných dvaceti minutách dopomohlo domácím k vydechnutí přísné vyloučení Suchého po druhé žluté kartě. Obránce Slavie stíhal při úniku Wagnera, jenž zakopl a bez přičinění soupeře upadl. Přesto Suchý dostal druhou žlutou kartu v zápase. Hosté i v oslabení bojovali, měli i převahu a Brno jen s vypětím všech sil uhájilo těsné vítězství.

Výsledky 4. kola:

SK Kladno - Tescoma Zlín 0:0

Rozhodčí: Moláček - Novák, Pospíšil. ŽK: Palša, Cigánek, Strnad, Hlava - Činčala, Bača. Diváci: 2200

Viktoria Plzeň - FK Teplice 2:0 (0:0)

Branka: 78. Krbeček, 90+2. Trapp. Rozhodčí: Moudrý - Večeřa, Pelikán. ŽK: Procházka, Limberský - Verbíř, Stožický, Hunal, Sabou. Diváci: 4038

SIAD Most - Dynamo České Budějovice 1:2 (1:0)

Branka: 6. Macek - 46. Adamec, 72. Svátek z pen. Rozhodčí: Adámek - Košec, Teuber. ŽK: Pikl, Pilař - Homoláč, Žižka, Svátek. Diváci: 4319

1. FC Brno - Slavia Praha 1:0 (1:0)

autoři: vbi , ala
Spustit audio