Folklorní festivaly zachyceny na DVD

5. prosinec 2007

Na akcích Folklorního sdružení České republiky mě zaujal filmový štáb, který se rychle přesouval mezi jednotlivými pódii a pořizoval záznam z festivalů. Výsledná DVD se mi moc líbila, proto jsem se vypravila za Rostislavem Hlostou, který má tento multimediální tým na starosti.

Vaše firma pořizuje záznamy z folklorních festivalů. Jak jste k této činnosti přišel? Co pro Vás znamená?

K vytvoření cyklu Multimediálních projektů na zachování národních tradic pro budoucí generace jsem se dostal v podstatě náhodou, když jsem se seznámil s lidmi z Folklorního sdružení ČR a měl jsem tu čest navštívit mezinárodní folklorní festival Liptálské slavnosti v Liptále na Valašsku. Vidět množství zanícených lidí, kteří se v podstatě zadarmo věnují zachování národních tradic, kteří se umí fantasticky bavit, kteří umí reprezentovat naší vlast v zahraničí a kteří v dnešní uspěchané době myslí nejen na to, kolik se na tom vydělá, to je balzám na nervy a já doporučuji všem Vašim lidem navštívit některý z festivalů podporovaných Folklorním sdružením ČR, aby si té atmosféry také užili. Pro mne tato činnost znamená únik k trvalým lidským hodnotám a klidu od pravidel velmi tvrdého byznysu, který je součásti mého zaměstnání již od roku 1989. Je to prostě balzám na nervy a doporučuji tento zážitek všem slušným lidem, kteří mají rádi tuto vlast a folklor. Díky této práci jsem se setkal se spoustou zajímavých lidí, kteří folklór a národní tradice rovněž milují.

Který festival se točil nejlépe?

Asi nejraději točíme děti, které soutěží o titul Zpěváček roku a Slávik roku. Vidět ty děti, jak jsou suverénní a mají překrásný hlas, to je prostě zážitek. Takže rádi jezdíme do Velkých Losin a na Žofín. Citový vztah máme k Liptálským slavnostem, neboť tam jsme začínali.

Máte nějaký speciální zážitek?

Mám těch zážitků několik, například pořád mám pocit, že něco dlužím jednomu z vítězů dětské soutěže Zpěváček roku, který si přál splnit svůj životní sen - jednou zazpívat národní hymnu našim hokejovým reprezentantům, kteří získají nějaký světový titul. Dělám vše pro to abych mu tento krásný sen splnil. Uvidíme, zda se to podaří.

Zdeněk Pšenica, Dana Zátopková a Rostislav Hlosta

Měl jste někdy pocit, že to prostě nepůjde, že se proti Vám všechno spiklo?

Mediální specialisté radí odpovědět: 'To je velmi dobrá otázka, děkuji Vám.' Ale opravdu za ni ze srdce děkuji. Musím přiznat, že na začátku roku 2007 jsme uvažovali, že projekt předčasně ukončíme, protože jsme neměli dostatek financí, abychom mohli pokračovat. Vždyť náš systém vícekamerového záznamu, díky kterému jsme schopni zachytit reálnou atmosféru dění na festivalu, vyžaduje použití velice drahých kamer a další speciální techniky, která je velice nákladná. My máme tyto kamery 4 a musíme již využívat dva plnohodnotné štáby, abychom stihli natočit všech 60 festivalů. Ale podařilo se nám zajistit zakázky, které nás přes toto nedobré období překlenuly. Musím přiznat, že musíme peníze vydělávat jinde, abychom mohli dělat tuto neziskovou činnost. Velice si vážím odhodlání a profesionality všech zainteresovaných lidí, kteří na multimediálních projektech na záchranu národních tradic pro budoucí generace pracují, pokud by oni neměli folklor a národní tradice rádi, už by tu práci nedělali a my bychom museli práci ukončit bez toho, abychom svůj slib, že zachytíme atmosféru všech folklorních festivalů pro budoucí generace na DVD, splnili.

Co ještě Vaše firma točila?

Velice si vážíme toho, že jsme byli vybráni lidmi z nejbližšího okolí Billa Gatese, abychom pracovali přímo pro něj, když navštívil v roce 2005 Prahu. Bill Gates byl spolupořadatelem setkání představitelů vlád z celého světa s názvem GLF 2005 Governament Leaders Forum. Naše studio zvláštních efektů VEMORI pořizovalo záznam a zachycovalo atmosféru přímo okolo něj. Abychom mohli k němu co nejblíže a mohli jej natáčet, museli naší lidé mít povolení a průkazy jako zaměstnanci Microsoft Redmond. Bylo to pro nás velké ocenění a jsme rádi, že vybavení našeho multimediálního štábu je na takové špičkové světové technické úrovni.

Bill Gates

Kde se dají nosiče s Vašimi záznamy koupit?

Naše produkty, kterých je dnes více jak 60, byly uvedeny do prodeje např. v prodejně Českého rozhlasu a České televize na ulici Vinohradská 13 v Praze, dále v prodejně Folklorního sdružení v Jeruzalémské ulici. V Rožnově jsou k dostání v prodejně Valašského muzea v přírodě, dále je možné je získat v online obchodu na našich webových stránkách. Důležité je, že zakoupením každého DVD, které je součásti projektů, podpoří kupec finančně rozvoj Folklorního sdružení ČR, protože my odvádíme z každého DVD 30 Kč na FoS. Držte nám palce, abychom splnili slib daný veřejnosti - natočit a zachytit atmosféru všech cca 55 Folklorních festivalů na DVD nosiče pro budoucí generace. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám v tomto úsilí pomáhají, hlavně panu předsedovi Folklorního sdružení ČR Zdeňku Pšenicovi, který je odborným garantem našeho projektu.

autor: zuf
Spustit audio