Finsko v čele Evropské unie: asketický styl bez igelitek a PET lahví

13. červenec 2019

Finsko minulý týden zahájilo půlroční předsednictví v Radě Evropské unie. Je tomu už potřetí od vstupu této severské země do integračního projektu v roce 1995, uvádí server finské veřejnoprávní společnosti Yle.

Ve zbytku letních měsíců a na podzim uspořádá Finsko půl tuctu ministerských summitů, na 90 akcí pro státní úředníky unijních zemí a mnohé další semináře nebo konference.

Nejšťastnější zemí je vybalancované Finsko. Spokojenost ale celosvětově klesá, upozorňuje analytik Kovanda

štěstí - šťastný - výhra

OSN sestavila jako každý rok žebříček zemí, kde jsou lidé nejšťastnější. Metodika hodnocení zahrnuje mnoho faktorů.

Od července do Vánoc bude Finsko předsedat celkem sedmatřiceti ministerským setkáním, 40 mítinkům velvyslanců, a navíc zorganizuje v Bruselu a Lucemburku patnáct set akcí.

To vše bude mít zcela jedinečný finský, ekologický styl, zdůrazňuje Yle. Motem předsednictví je udržitelný rozvoj. Helsinky mimo jiné počítají s tím, že skoncují s takzvanou úřednickou turistikou, známou z minulosti. Žádné recepce, lístky na operní festivaly, zájezdy za pozorováním podzimního listí v Laponsku či návštěvy lyžařských letovisek.

Nová doba

Šéfka sekretariátu finského předsednictví Anja Laisiová vzkázala unijním zemím, že hlavní ctností následujících šesti měsíců bude askeze. „Většina unijní práce je velmi praktická. Setkání se obvykle neprotáhnou na víc než dva dny. Chceme z těchto akcí udělat věcné, úsporné a co nejkratší akce. Ovšem nikomu nebráníme, aby si během cesty do Finska za své vlastní peníze neudělal nějaký další výlet podle vlastní chuti,“ dodává finská úřednice.  

O rumunském předsednictvu Radě Evropské unie

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png

Rumunsko obstálo ve vedení rady Evropské unie lépe, než se čekalo. Za jeho předsednictvím se ohlíží dnešní Evropa Plus. Připravil a moderuje Pavel Novák.

Během předsednictví většiny unijních zemí se na mítincích vžilo rozdávání suvenýrů a dárků. S tím je pro tento půlrok konec. Žádné desénové kravaty, šátky či tašky značky Marimekko. Místo rozdávání bude Finsko snižovat uhlíkovou stopu předsednictví tím, že prosadí projekty na redukci emisí oxidu uhličitého. „Celkem na ně směřujeme půl milionu eur,“ slibuje Laisiová.

Na summitech se také stoly nebudou prohýbat pod záplavou úřednických dokumentů. Rozdávání okopírovaných materiálů je rovněž minulostí. A žádný host nedostane na stůl ani jednu jedinou plastovou lahev.

„Pokud má vzniknout nová kultura udržitelného rozvoje, musí se zrodit z malých kroků. Finsko má vynikající pitnou vodu, a tak na stolech budou jen karafy s vodou z kohoutků.  Servírované pokrmy se zaměří na domácí produkci biopotravin špičkové kvality. Naštěstí připadlo naše předsednictví na druhé pololetí, a tak budeme moci překvapit unijní úředníky čerstvě sklizenými plodinami,“ cituje server Yle šéfku sekretariátu finského předsednictví Anju Laisiovou.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související