Film o masakru Židů v Jedwabnem?

14. červen 2008
Zprávy

V Polsku se diskutuje o tom, jestli a jak natočit film o masakru Židů v Jedwabnem. Tamní Židy v roce 1941 vyvraždili jejich polští sousedi. Tato tragédie dodnes budí mnoho emocí a část polské veřejnosti odmítá přijmout vinu.

Poté, co režisér Andrzej Wajda natočil film o vraždění polských zajatců sovětskými agenty v Katyni, přišel čas na to, aby se i Poláci zamysleli nad svými hříchy, vyzývá skupina spisovatelů, publicistů a herců. Jestliže nevznikne film o masakru v Jedwabnem, nemůžeme Rusům vyčítat, že nechtějí uvěřit pravdě o Katyni, argumentují polští intelektuálové.

Producenti i státní instituce ale od ožehavého tématu dávají ruce pryč. Polský ústav filmového umění odmítl scénář známého režiséra Wladyslawa Pasikowského. Ústav se lekl, že film vylíčí Poláky v těch nejčernějších barvách. Stát se bude vždy nějakým způsobem snažit do filmu zasáhnout, upozorňují filmoví kritici. Podle jejich názoru by snímek měl natočit soukromý polský producent, jinak se materiálu ujme někdo v zahraničí a bůh ví, jak to dopadne.

"Poláci už stejně nemají co ztratit," řekl v debatě televize TVN24 kritik Krzysztof Klopotowski. "Poláci i tak mají ve světě špatnou pověst, pověst antisemitů, kteří nenávist k Židům sáli s mateřským mlékem. Je proto v národním zájmu, aby film o Jedwabnem natočili Poláci. Je nepochybné, že se Poláci na tomto zločinu podíleli a že polský antisemitismus existuje," uvedl Klopotowski.

Autor knížky o masakru v Jedwabnem Józef Hen upozorňuje na úskalí, kterým by se scenárista a režisér měli vyhnout: "Film by měl být zobecněnou verzí toho, co se stalo. Měl by ukázat, jak se rodí zlo a co je dobro. Jde o to, jak zobrazit bestialitu, která je nakažlivá. Film nemůže být vyřizováním účtů mezi Židy a Poláky, musí vykročit za otázky, kdo koho vraždil," domnívá se polský publicista.

Pokud film o událostech v Jedwabnem opravdu vznikne, zcela jistě vyvolá velmi vzrušenou debatu. A jak to v podobných případech bývá, rozdělí polskou společnost na dva nesmiřitelné tábory.

autor: mdo
Spustit audio